Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf. Vandaag: Ad Koppejan blijkt aan karate te doen en Frans Weekers is zuinig met kerstuitgaven.

Een klap van Ad...

Het was zondag even schrikken voor de volgers van Ad Koppejan. Of beter gezegd: voor zijn potentiële politieke tegenstanders.

Het CDA-Kamerlid twitterde niet zonder trots vanaf nu eigenaar te zijn van een zwarte band karate. Hij stuurde er ook nog wat foto’s bij. Eerst trots met zijn leraren, daarna met zijn (liggende) tegenstander. Naar diens lot kan slechts worden gegist.

In de bijgestuurde column legt Koppejan, samen met Kathleen Ferrier binnen de fractie kritisch over de PVV-invloed op het kabinet, uit dat karate hem veel goed doet in zijn functioneren als Kamerlid. „Het werk van een politicus kan stressvol zijn. Er wordt wel eens geprobeerd wat druk op je uit te oefenen.” Als criticus van gedoogpartner PVV weet Koppejan als geen ander dat je altijd bedacht moet zijn „op onverwachte gebeurtenissen die uit verschillende hoeken op je af kunnen komen”.

Slecht nieuws voor vicepremier Maxime Verhagen, die Koppejan en Ferrier in het gareel moet zien te houden. De Jackie Chan van Zoutelande laat zich voortaan niet meer piepelen. „Een aantal stappen vooruit kunnen denken, mentale weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Het zijn allemaal eigenschappen die bij het karate horen en die in mijn werk als politicus uitstekend van pas komen.”

Één klap van Ad en de fractie ligt in tweeën.

...en een euro van Frans

De gedachten van medewerkers van de Belastingdienst gaan deze maand vooral uit naar hun oud-collega Helma Neppérus. Telkens als zij dat grauwe hulsttakje zien en die kapotte piek die nog een paar jaar mee moet.

Het liberale Kamerlid vroeg staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) deze zomer of de Belastingdienst niet te veel uitgeeft aan kerstspulletjes. Op www.aanbestedingskalender.nl had Neppérus ontdekt dat de Belastingdienst in 2011 voor 125.000 euro aan kerstspullen wilde kopen. Kon dat niet een tandje minder?

Weekers antwoordde dat het wat hem betreft sober genoeg was. Die aanbesteding van 125.000 euro beslaat immers een periode van vier jaar. Het komt dan neer op één euro kerstversiering per jaar per medewerker. Toch mocht het wat Neppérus betreft best wat minder. Volgende keer wenste zij zo’n aanbesteding in elk geval niet meer te zien!

Op luxere spullen hoeven ze bij de Belastingdienst voorlopig dus niet te rekenen. Toch is er ook goed nieuws. Mochten de medewerkers binnenkort in de buurt van Den Haag zijn, dan moeten ze beslist het Tweede Kamergebouw bezoeken. Daar kunnen ze zich in de hal vergapen aan een schitterende boom, minstens tien meter hoog.

Fotootje maken en in de werkkamer hangen.

Bijdragen: Erik van der Walle