Ik ben een jongen van het volk

Presentator Beau van Erven Dorens heeft een zwaar jaar achter de rug. Hij weet kijkers niet te binden. Toch moet hij SBS laten herleven. „Ik kan alles worden wat ik wil.”

Overleven op een onbewoond eiland, restjes bronwater drinkend uit aangespoelde flesjes. 25.000 Euro spaargeld verliezen in een gokpaleis in Las Vegas. Door een worstelaar tegen de vloer van de ring worden gegooid totdat de schedelplaten verschuiven; Beau van Erven Dorens draait zijn hand er niet voor om. Maar als amateur voor het eerst een Oudejaarsconference houden? Daarvan wordt zelfs de onverschrokken presentator zenuwachtig.

Van Erven Dorens: „Ik heb net opgetreden voor dertig dronken brandweermannen. Toen ik opkwam zei eentje: ‘Hé, jou heb ik nog uit het water gehaald’. Die avond kon ik het wel vergeten. Ga er maar aan staan: een grap maken waar niemand om lacht, en dan gewoon doorpraten terwijl je van binnen een beetje sterft.”

Een goed jaar kan hij 2011 niet noemen. Hij heeft bij SBS net een nieuwe flop op zijn naam bijgeschreven: Het beste idee van Nederland. Gaat de presentator – lijfspreuk: „Ik kan eigenlijk niets, maar ik wil alles proberen” – nu van het scherm?

Integendeel: 2012 wordt het jaar van Beau van Erven Dorens. Met de Oudejaarsconference begint een nieuwe reeks van De wereld van Beau. En SBS, dat langzaam zijn kijkers verliest, werd in de lente overgenomen door Sanoma en John de Mol, die met een reddingsplan kwamen. In januari begint De Mol bij zijn nieuwe zender een talentenjacht: The winner is. Die moet SBS de hoognodige hoge kijkcijfers bezorgen. Voor de presentatie vroeg De Mol Beau van Erven Dorens. Dat is opmerkelijk. Het gezicht van het falende SBS wordt nu ook het gezicht van de wederopstanding.

Eerst De wereld van Beau, een programma dat wél goed loopt.

„Ik maak programma’s waarin ik de ingehuurde presentator ben, zoals ‘Het beste idee’, en die waar mijn hart en ziel in zit, zoals De wereld van Beau. Daarin doe ik alles wat ik altijd al heb willen doen. Zo’n lijstje had ik lang voor ik bij de tv kwam. Ik geloof in het maakbare bestaan: ik kan alles worden wat ik wil. Als ik maar genoeg mijn best doe.”

Try before you die?

„Dat vind ik een ongelukkige vergelijking want in dat programma gaat het om de kicks, hedonisme. De wereld van Beau is anders, reportages over subculturen. Het gaat niet om mij. Ik ben geboeid door mensen die niet helemaal in de wereld passen en zich daarom volledig in hun eigen wereldje storten. Die wereldjes laat ik het beste zien als ik er aan meedoe, participerende journalistiek.”

Dus een Oudejaarsconference?

„De eerste aflevering gaat over de wereld van de comedy. Je ziet me de conference voorbereiden. Ik praat met komieken als Freek de Jonge en Guido Weijers over het mechanisme van de grap. Het eerste deel is the making of, dan is het leuk als ik faal. Zelfspot, jezelf de grond in boren, daar houden Nederlanders van. Maar het tweede deel is de conference zelf: die moet wel echt goed zijn.”

Wat laat u verder zien in ‘De wereld van Beau’?

„Showworstelen. Dat is allemaal theater, maar ik word wel degelijk echt tegen de vloer gegooid. Ik heb nog last van mijn rib als ik lach of hoest. Of adem. Verder ging ik gokken in Las Vegas. Op een dinsdagavond belde ik mijn vrouw: ik heb 25.000 euro van onze rekening opgenomen. Ze was woest.”

En op een onbewoond eiland.

„Ja, dat was een ramp. Zo’n eiland is één grote vuilnisbelt van aangespoelde troep. Duizenden plastic flessen. Voor Expeditie Robinson sturen ze altijd een schoonmaakteam vooruit dat twee weken bezig is het eiland op te ruimen. Na twee dagen zonder water en eten stortte mijn wereld toch wel in. Die ervaring heeft me veranderd. Ik wil me voortaan richten op wat echt belangrijk is: ’s ochtends met mijn kinderen ontbijten.”

De drang om alles te willen doen heeft ook een nadeel: je ontwikkelt geen specialisme.

„Als je het wil maken, kun je beter vasthouden aan één succesformule: Ivo Niehe’s TV-show, Robert ten Brinks All you need is love. Als je zoiets hebt gevonden, moet je je klauwen erin zetten en het van jou maken. Zo beschouwd had ik bij RTL Boulevard en Ik hou van Holland moeten blijven. Dát scoorde. Maar ik verveel me snel, dus blijf ik liever zwerven.”

Uw eerste tv-show heette ‘Alles voor de kijkcijfers’. Dat gaat niet altijd goed, sinds u bij SBS werkt.

„Inderdaad. Ik moet voor SBS zoveel mogelijk kijkers trekken, daar word ik voor betaald. Maar ik heb een beetje pech gehad met formats.”

Het ligt niet aan u, het ligt aan de formats?

„Denk het wel. Als een voetbalclub heeft verloren, zeg je toch ook niet tegen de spits: jij hebt niet gescoord dus het is jouw schuld. Ik hoeft mezelf het floppen van ‘Het beste idee’ niet aan te rekenen, maar het is toch weer een smetje op mijn naam.”

Denkt u wel eens: ik kan beter wat anders gaan doen?

„Als ik me de lof, kritiek en adviezen zou aantrekken, zou ik het geen week uithouden in de tv-wereld. Je moet een teflonlaagje ontwikkelen. En mocht het succes uiteindelijk komen, dan zal het me des te zoeter smaken.”

Waarom heeft De Mol u gevraagd voor ‘The winner is’? U komt net uit een flop, dat maakt u toch niet de aangewezen persoon?

„Ik denk dat De Mol ook inziet dat die flop niet aan mij lag. Ik denk dat De Mol weet wat ik waard ben. Ik ben bij SBS dé man die The winner is met zwier kan presenteren.”

Collega’s zeggen: Beau kan het beste een vrijere rol hebben, naast een strakke presentator.

„Dat klopt wel. Albert Verlinde, Linda de Mol, Matthijs van Nieuwkerk; op zulke sterke schouders kan ik lekker leunen. Zij houden de grote lijn in de gaten en ik kan mijn gang gaan.”

Deze week kwam Van Erven Dorens in het nieuws omdat hij op Radio 538 dj Ruud de Wild uitschold en bedreigde: „De volgende keer dat ik je zie zal ik even een tand uit je bek slaan. Toedeloe!” De Wild zou iets kritisch hebben gezegd over Van Erven Dorens Oudejaarsconference.

Ooit was u een tegendraadse jongen. De laatste tijd leek u braver.

„Eigenlijk word ik met de dag linker. Maar ik ben geconditioneerd door de commerciële televisie. Overal tegen aan trappen gaat niet goed samen met een breed publiek trekken. Het is een turbulente tijd in de media, iedereen is bang . Er kan niet zoveel bij de televisie. De gore waarheid roepen werkt dan niet in je voordeel.”

Wat voor ‘gore waarheid’ zou u willen roepen?

„Bijvoorbeeld dat Yvon Jaspers de madam van een boerenbordeel is. In Boer zoekt vrouw schotelt zij meisjes voor aan een bronstige boer: kies maar uit, welke wilt u neuken? Maar als ik dat zeg, denken de NRC-lezers: wij vinden Yvon Jaspers wél leuk dus nu vinden we Beau stom.”

Een andere omroep kunt u makkelijk beledigen. Wat vindt u van SBS?

„Bij gebrek aan kijkers en geld heeft SBS ook veel programma’s uit angst gemaakt. Maar nu De Mol de zaak heeft overgenomen, gaat dat veranderen. De zender krijgt weer een duidelijk profiel. SBS is voor de working class hero, de gewone man.”

U bent van Bloemendaal, hockeykampioen, corpslid. Niet bepaald het profiel van een arbeidersheld.

„Vergis je niet, ik ben een jongen van het volk. Als ik straks de straat op loop, dan lul ik met iedereen, met de vuilnisman, de zwerver, iedereen. Mijn accent, mijn afkomst; dat maakt de SBS-kijkers geen bal uit. Als ik ze maar vermaak.”

De wereld van BeauSBS 6, vanaf 31 dec., 20.30-22.30

    • Wilfred Takken