HvA laat extern onderzoek doen naar mogelijke diplomafraude

Studenten van de Hogeschool Amsterdam op archiefbeeld 1 november 2005. Foto NRC / Maurice Boyer

Jet Bussemaker, de rector van de Hogeschool van Amsterdam, zegt verbaasd te zijn over de bewering dat er op grote schaal met diploma’s zou zijn gefraudeerd. Daarnaast stelt zij een extern onderzoek in te stellen naar de vermeende fraude.

Dat laat zij in een reactie weten aan onderwijsredacteur Bart Funnekotter van NRC Handelsblad. Vanochtend kwam naar buiten dat mogelijk duizend tot vijftienhonderd studenten van de HvA per jaar onterecht een diploma krijgen. Dit zou vooral gebeuren op de International Business School en de Johan Cruyff University. Bussemaker:

“Hier was mij niets van bekend, totdat ik er gisteren door een journalist van De Telegraaf mee werd geconfronteerd. Nadat vorig jaar alle commotie over Inholland was ontstaan, hebben we intern laten onderzoeken of er bij de HvA wellicht ook op onrechtmatige wijze diploma’s waren verstrekt. Uit dat onderzoek bleek van niet.”

Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt tegenover Funnekotter, dat toen vorig jaar onder andere de hogeschool Inholland in opspraak kwam vanwege bedenkelijke afstudeerroutes, er geen alarmerende signalen waren dat daar ook sprake van was bij de HvA. De Amsterdamse hogeschool wordt dan ook niet genoemd in het rapport (pdf) van de inspectie dat in april gepresenteerd werd, waarin 15 hbo-opleidingen worden genoemd waar de regels rondom examinering en kwaliteitscontrole niet goed werden nageleefd.

Bussemaker zegt tegenover Funnekotter dat ze desondanks de beschuldigingen naar fraude zal laten onderzoeken. Bussemaker: “Dat laten we doen door een externe, onafhankelijke commissie. Er mag geen enkele twijfel bestaan over de waarde van onze diploma’s.”

Op dit moment stelt het bestuur van de HvA orde op zaken bij de opleidingen economie en management, waar de beschuldigingen vandaan komen. Bussemaker:

“We zijn niet tevreden over het onderwijs daar. Dat zal ook gevolgen hebben voor het personeel. Ik snap dat mensen bang zijn voor hun baan. Misschien dat ze dit daarom nu naar buiten brengen. Als je momenteel een bestuurder in het hbo wilt raken, dan kan je dat het beste doen door een beschuldiging van fraude te uiten.”

Dit bericht werd in samenwerking met Bart Funnekotter geschreven.

    • Hans Klis