Huisartsen gaan korting aanvechten bij rechter

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaat de korting op de vergoeding aan huisartsen bij de rechter aanvechten. Weliswaar reduceerde minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) de voorgenomen bezuiniging gisteren voor de tweede maal, maar de huisartsen vinden haar ‘eindbod’ – een korting die zou neerkomen op 74 miljoen euro – onaanvaardbaar.

Huisartsen hebben de afgelopen jaren veel zorg overgenomen van ziekenhuizen. Chronisch zieken, zoals diabetespatiënten, die voorheen hulp kregen van medisch specialisten, konden goedkoper bij hun huisarts terecht. Dat leidde tot meer werk en meer declaraties. Deze overschrijding op het huisartsenbudget wil de minister nu van hun basisvergoeding afhalen.

De huisartsen vinden dat niet terecht. „Wij zijn het hartgrondig met de minister oneens. We hebben precies gedaan wat de minister van ons verlangde”, aldus LHV-voorzitter Steven van Eijck.

Volgens de huisartsenvereniging komt de korting niet uit op 74 miljoen euro maar op 98 miljoen. De minister ‘goochelt’ met de prijscompensatie, aldus de huisartsen, en geeft hun een sigaar uit eigen doos van 24 miljoen euro. De voorzieningenrechter moet nu een oordeel vellen.

De overschrijding op de huisartsenbegroting betreft 2009 en 2010. Ook het lopende jaar zullen huisartsen veel meer declareren dan begroot. Van Eijck schat de overschrijding op meer dan 160 miljoen euro.

Minister Schippers zei eerder dat huisartsen een goed inkomen hebben. Ze zouden al snel 50.000 euro meer verdienen dan het normbedrag van 104.000 euro. De huisartsen bestrijden dit. Toezichthouder NZa zoekt dit nu uit.