Hij: 'Door de crisis spaar ik veel meer'

Bas ter Stege (32), interim-projectleider op het gebied van leefbaarheid en participatie en presentator:

„Tot nu toe heb ik altijd onafgebroken werk gehad. Dat komt voor een deel omdat ik in veel verenigingen en besturen zit. Zo weten mensen je voor klussen ook snel te vinden. Ik heb nog nooit in spanning gezeten of er op deze klus weer een volgende volgt. Gemiddeld vraag ik 90 euro per uur voor een opdracht. Die tarieven staan wel onder druk, maar ik vind dat ze voor de crisis ook wel erg hoog waren.

„Omdat ik mijn zakelijke administratie zelf doe, laat ik het thuis makkelijker gaan. Heleen heeft het overzicht over onze privéfinanciën. Ik vraag haar of ik nieuwe schoenen kan kopen. Tegelijkertijd is zij degene met het gat in haar hand. Ik zeg wel eens gekscherend: we halen samen het geld binnen en jij geeft het in je eentje uit.

„We maken allebei zo’n 1.000 euro per maand over naar onze gezamenlijke rekening. Een deel daarvan sparen we, zodat we over drie jaar nieuwe kozijnen kunnen betalen. Dat kost 15.000 tot 20.000 euro, dus daar moeten we echt voor sparen.

„Van de crisis heb ik geleerd dat je eigen vermogen moet hebben om klappen op te kunnen vangen. Dus daarom spaar ik behalve privé ook zakelijk, een paar honderd euro. Plus een paar honderd euro voor mijn pensioen. Sinds ik zelfstandig ben, heb ik mij een gezonde vorm van voorzichtigheid aangeleerd. Waar voor die tijd een akkefietje kon gebeuren waarin ik zonder goed overleg de buitenmuren van ons huis heb laten zandstralen, denk ik nu juist verder vooruit dan Heleen. Als het aan haar had gelegen, hadden die kozijnen er allang ingezeten en was de badkamer al verbouwd.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen