Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Duurzaamheid

Groene bankier Blom

Profiel: Peter Blom, bankier met idealenNed.2, 23.35 - 24:10 uur

De Triodosbank is en vogue. Nu het woord duurzaamheid al weer versleten is en megabonussen taboe zijn, raakt groen bankieren het softe imago snel kwijt. De Boeddhistische Omroep zendt een profiel uit van Triodos-directievoorzitter Peter Blom, de groenste bankier van Nederland.

Blom is al ruim dertig jaar verbonden aan de bank en de stichting die eraan voorafging. Hij is succesvol bankier en ontzettend softe man in één. We zien hem bij klanten op een boerderij met koeien in de wei en varkens in de modder. We zien hem de zeilen van een catamaran hijsen en fietsend door het bos. We horen hoe tijdens een interview in zijn werkkamer (amethisten in de vensterbank) hoe hij zijn positie binnen de bank relativeert.

Het siert Blom dat hij altijd volstrekt zichzelf is, en er geen moeite mee heeft om voor biologisch-dynamische landbouw te pleiten met uitspraken als: „Alle planeetstanden hebben invloed op de aarde en daar moet je als boer mee leren werken.” Hij is antroposoof en kent „geen scheidslijn tussen werk en idealen”.

Documentairemaker Dorothée Forma stelt enkele kritische vragen, maar de bankier en zijn werk blijven onderbelicht. We zien hem niet in de boardroom, of in een stevige zakelijke onderhandeling, of twijfelen aan de duurzaamheid van een investering. Floris Deckers van Van Lanschot is de enige andere bankier die aan het woord komt. Voor de kritische consument van tegenwoordig was het beter geweest als we Blom wat meer echt aan het bankieren hadden gezien.

Hanneke Chin-A-Fo