Greubel

Ivo Weyel zoekt naar een horloge dat de tijd in twee tijdzones aangeeft.

Waarom weet mijn telefoon nooit waar hij is? Stap ik uit het vliegtuig in een andere tijdzone, geeft hij de Amsterdamse tijd weer aan. Dom dom dom. Het is namelijk zo dat ik op zoek ben naar een tijdaangever die zowel de plaatselijke als de Amsterdamse tijd aangeeft. Dan weet ik in Burundi namelijk wanneer ik mijn moeder kan bellen zonder haar wakker te maken. Er zijn wel klokjes die twee tijden aangeven, maar wat heb ik eraan als de thuistijd half elf vermeldt, terwijl ik niet weet of dat overdag of ’s nachts is? Aan het Engelse p.m. en a.m. heb ik ook niks, want ik weet nooit wat wat is. Eindeloos heb ik daarvoor ezelsbruggetjes geprobeerd (After Midnight, After Morning, en ook Post Midnight verwar ik met Post Morning), dus hoe nu verder?

Dan is er nog het probleem dat de meeste dual-timehorloges aan 24 tijdzones doen terwijl, beste horloge- makers, er toch echt 37 zijn. Want landen als India, de Chatham Eilanden en bepaalde regio’s in Australië (om er maar een paar te noemen) verschillen niet een heel uur met ons, maar een half. Of zelfs een kwartier. Ik heb het ooit eens geprobeerd met een goedkoop digitaal ding dat alles in huis had (het gaf nachtelijke uren aan met ZZZZZZ op het scherm en overdag met een smiley – qua lachend zonnetje), maar die was zo ingewikkeld om in te stellen met vier verschillende drukknopfuncties die in een bepaalde volgorde moesten worden gebruikt – en rap, want als handeling 2, 3 en 4 niet snel genoeg werden ingedrukt, verviel functie 1 weer – dat ik die inclusief het ruim vijftig pagina’s tellende instructieboekje woedend tegen de muur heb gesmeten.

Er bestaan ook hele ingewikkelde analoge, met over elkaar heen draaiende schijven, of die de namen van de belangrijkste zones bij naam noemen; maar als ik in Burundi ben, is de dichtstbijzijnde plaats dan Waitangi? Marquesas? Noumea? Kingston?L. Howe? Want heus, dat zijn de namen die erop vermeld staan. En wat moet ik met iemand als Medvedev, die besloot de Russische tijd vanaf dit voorjaar op GMT+4 te zetten of Samoa, dat dit jaar 29 december eenvoudig overslaat om in een andere tijdzone (die van Australië) te komen?

Het goede nieuws is dat ik er eindelijk een heb gevonden die alles heeft: de Greubel Forsey GMT.

Het slechte nieuws is dat die 500.000 euro kost.

    • Ivo Weyel