General Motors stemt niet in met reddingsvoorstellen Saab

De Saab-fabriek in Trollhaettan, ten noorden van Gotenburg. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Saab-aandeelhouder General Motors (GM) heeft laten weten ‘niet te kunnen instemmen’ met de voorstellen die tot nu toe zijn gepresenteerd om een faillissement van Saab te voorkomen.

Een woordvoerder van GM laat aan persbureau AP weten dat het bedrijf de plannen niet kan steunen omdat “controle en eigendom” dan uit handen wordt gegeven en dat zou schadelijk kunnen zijn voor het bedrijf. GM blokkeert al langer de reddingsplannen voor Saab. In het najaar sloot Swedish Automobile een overeenkomst met de Chinese bedrijven Pangda en Youngman die voor 100 miljoen euro Saab zou overnemen. Maar het Amerikaanse GM ging hier niet mee akkoord, vanwege de belangen van GM in China. Ook willen de Amerikanen niet dat hun technologie via Saab bij concurrenten in China terechtkomt.

Zweedse rechtbank beslist maandag over bescherming tegen schuldeisers

De Zweedse rechtbank doen maandag een uitspraak over de reorganisatieplannen van Saab. De fabrikant verkeert sinds september in een soort van surseance, waardoor het bescherming tegen schuldeisers heeft. Deze bescherming kan maandag door de rechtbank worden opgeheven.

Vorige week ging het gerucht dat Saab al faillissement zou aanvragen, maar door 3,7 miljoen euro van Youngman kon het bedrijf nog even vooruit. Het geld was bedoeld voor de betaling van achterstallige belasting.

Sinds het begin van dit jaar heeft Swedish Automobile al ruim 93 procent van haar beurswaarde verloren. Toen de handel gisteren werd stilgelegd stond het aandeel op 21 eurocent. Daarmee is het bedrijf op de beurs nog slecht 7,56 miljoen euro waard.

    • Lex Boon