Forse stijging wanbetalers energierekening

Dit jaar zijn er fors meer huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen. Liander, de grootste netbeheerder van elektriciteit en gas, sloot dit jaar al tienduizend huishoudens af, terwijl dat in de voorgaande jaren rond de zesduizend lag.

Dat meldt de NOS. Het aantal mensen dat een laatste betalingswaarschuwing krijgt, neemt eveneens toe. Volgens de NOS zou een wet die moet voorkomen dat wanbetalers in de winter worden afgesloten door hun energieleverancier ook niet werken.

De wet vereist dat de bedrijven in de periode oktober-april gemeenten moeten laten weten welke klanten betalingsproblemen hebben. De gemeenten moeten met die informatie besluiten tot de inzet van hulpverlening of schuldsanering. De wet faalt omdat zowel gemeenten als energieleveranciers fouten maken in deze procedure.

    • Hans Klis