Egyptisch leger treedt hard op tegen demonstranten - 10 doden in 48 uur

Een vrouw wordt hard aangepakt door Egyptische militairen bij haar arrestatie (zie ook video). Foto Reuters / stringer

Bij de gevechten tussen demonstranten en de Egyptische veiligheidsdiensten in het centrum van Kairo zijn de afgelopen 48 uur 10 doden gevallen. Honderden mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens een journalist van Reuters worden demonstranten hard aangepakt door de soldaten van de militaire politie. Heftige beelden op Youtube (vanaf 30 seconden), die vandaag zouden zijn gemaakt, bevestigen dat.

Het is de tweede opeenvolgende dag dat demonstranten in het centrum van Kairo slaags raakten met de veiligheidsdiensten. De gevechten vonden plaats bij het parlement, waar honderden demonstranten stenen gooiden naar de veiligheidstroepen die het parlement hebben afgeschermd met prikkeldraad.

Een Egyptische demonstrant gooit stenen naar het leger. Op de achtergrond brandt een gebouw. Foto AP / Ahmad HammadEen Egyptische demonstrant gooit stenen naar het leger. Op de achtergrond brandt een gebouw. Foto AP / Ahmad Hammad

Het geweld begon gisteren toen soldaten een tentenkamp bij het parlement in de buurt van het Tahrir-plein wilden ontruimden waar demonstranten protesteerden tegen het leger.

De rellen zijn de hevigste sinds het begin van de verkiezingen op 28 november. Het geweld legt opnieuw de spanningen bloot tussen activisten en het leger. Eind november vonden er ook al rellen plaats in de Egyptische hoofdstad tegen de militaire leiding die haar macht grondwettelijk wilde vastleggen. De demonstranten eisen echter dat de militairen de macht overdragen aan een burgerregering.

    • Lex Boon