Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Egyptische premier:’Rellen Kairo zijn onderdeel contrarevolutie’

Caption: Protesters throw stones at army soldiers at a building next to the cabinet near Tahrir Square in Cairo December 17, 2011. Three people were killed as troops fought daylong battles with protesters, showing the tensions seething in Egypt nine months after Hosni Mubarak's fall, even in the midst of polls meant to herald a promised transfer to civilian rule. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
Caption: Protesters throw stones at army soldiers at a building next to the cabinet near Tahrir Square in Cairo December 17, 2011. Three people were killed as troops fought daylong battles with protesters, showing the tensions seething in Egypt nine months after Hosni Mubarak's fall, even in the midst of polls meant to herald a promised transfer to civilian rule. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) Demonstranten gooien stenen naar soldaten bij het gebouw naast het parlement in Kairo. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De demonstranten die al sinds gisteren botsen met veiligheidsdiensten in de Egyptische hoofdstad Kairo willen een contrarevolutie.

Dat zei premier Kamal el-Ganzouri tijdens een conferentie in Kairo, meldt persbureau AFP. Ganzouri:

“Zij die nu op het Tahrir-plein staan zijn niet de jeugd van de revolutie [tegen afgetreden president Hosni Mubarak]. Dit is geen revolutie, maar een contrarevolutie.”

Het Tahrir-plein zou inmiddels volgens ooggetuigen zijn leeggeveegd door het leger, meldt persbureau Reuters. Soldaten met wapenstokken zouden de demonstranten verjaagd hebben. Ook zouden er schoten afgevuurd zijn in de lucht nadat demonstranten in de buurt van het parlementsgebouw brand stichtten

Bij gevechten tussen militairen en demonstranten zouden sinds gisteren al zeker acht mensen gedood zijn en bijna driehonderd mensen gewond zijn geraakt. Het zijn de ergste rellen sinds de verkiezingen van 28 november.

Ganzouri zei dat vandaag al achttien mensen gewond zijn geraakt bij de onlusten rond het Tahrir-plein, maar verzekerde dat de politie noch het leger het vuur hebben geopend op de demonstranten. Hij noemde hen “infiltranten” die niet “slechte bedoelingen” hebben voor Egypte. De demonstranten zouden gisteren geroepen hebben om “de executie van veldmaarschalk” Mohammed Hussein Tantawi, de sterke man van het Egyptische militaire bewind.

Toen betogers rond het parlementsgebouw gisteren banden in brand staken gooiden soldaten vanuit het gebouw stenen naar hen.