Een vakantiehuisje in Griekenland, is dat nu slim?

„Wij hebben een dikke halve ton spaargeld. Is het verstandig om daar een vakantiehuisje van te kopen? In Griekenland kun je voor dit bedrag al een leuk huisje aan zee krijgen…”

Hoe vertederend is het optimisme van de mens. Vrolijk laten we vreemden ons geld beleggen, sluiten we tophypotheken in een dalende woningmarkt of investeren we al ons spaargeld in een vakantiehuisje of verwaarloosde camping in een warm buitenland. Helaas duurt de opgewekte geluksroes vaak maar kort. Want de optimist mag de keerzijde van de medaille negeren, die achterkant is er wel. Zo gaat de beleggingsexpert er soms vandoor met je geld. Ook kan je woningwaarde dalen, terwijl je buitenlandse onroerend goed kan uitpakken als een euroverslindende ramp. Dat betekent niet dat je nooit mag investeren. Maar denk alsjeblieft ook aan de valkuilen, risico’s en kosten, voordat je die laatste vijftig mille inzet.

Is die 50.000 euro om te beginnen echt overtollig? Dat is niet zo als je daarnaast rood staat, leningen hebt of een hypotheek. Die schulden aflossen, is lastig als je fortuin in een Grieks huisje zit. Dat vakantieoptrekje koop je in feite met geleend geld. Je spaargeld is eveneens niet overtollig als er verder geen buffer voor tegenvallers is. Hou minimaal drie tot zes keer je maandelijkse uitgaven aan als direct opneembaar spaargeld. Dan duik je bij een tegenvaller niet in het rood.

Stel dat die 50 mille echt overbodig is. Beoordeel je Griekse avontuur dan als een investeringsproject, want wie weet wil je er ooit vanaf. Wat zijn de verkoopmogelijkheden op termijn? Is het verhuurbaar? Voor hoeveel? Wie regelt dat? Wat gaat de hele onderneming kosten? De website pelopsgreekhouses.com schat de Griekse ‘kosten koper’ van een huis, exclusief de makelaarskosten, op 14 procent – een stuk hoger dan hier. Daarnaast heb je periodieke lasten zoals vliegtickets, onroerendgoedbelasting, onderhoud, verzekering, energie, telefoon en servicekosten.

Hoe goed ben je trouwens juridisch en sociaal thuis in Griekenland? Taal en afstand kunnen barrières zijn. Hoe red je je bij een inbraak, een onduidelijke belastingaanslag of nieuwe overheidsregels? Zelfs in het overzichtelijke Zuid-Frankrijk schrikken buitenlanders van de exploderende onroerendgoedbelasting, de plotselinge verplichting om je septic tank te vervangen, of onmiddellijk het natuurlijk oerwoud 50 meter rondom je huis te kappen. Je bent dan, om een boete te voorkomen, wekenlang in de weer met kettingzagen, bosmaaiers, hakselaars en ingehuurde krachten. Dat moet je leuk vinden in je vakantie.

Tot slot de vraag: is dit wel het ideale koopmoment? De Griekse woningprijzen zijn flink gedaald, maar de crisis is nog niet voorbij. Wie weet zakken de prijzen verder? Kijk de kat dus rustig uit de boom, huur eens een huisje, hou de ontwikkelingen bij, leer de taal, bestudeer de cultuur en wetten en maak Griekse vrienden. In veel gevallen zal je bevlieging verdwijnen en ben je gered van een hachelijk avontuur.

- Griekse koopprocedure: www.pelopsgreekhouses.com - Griekse huizenmarkt: www.globalpropertyguide.com

    • Erica Verdegaal