Een keurig antiek geheel 7 ½

In De Campveerse Toren in Veere, een nieuw Bib Gourmand-adres, eet Ronald Hoeben vissoep.

None

Met minder tamtam dan bij de verschijning van de ‘rode gids’ die de sterren bevat, heeft Michelin in november de Bib Gourmand-gids gepresenteerd. Daarin zou, met een gegarandeerd crisisjaar voor de boeg, wel eens meer gebladerd kunnen gaan worden dan in de sterrengids.

In Nederland zijn momenteel ongeveer evenveel zaken met Michelinsterren als eethuizen met een Bib Gourmand, de onderscheiding die een ‘verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs’ beloont. Ofwel een driegangenmenu onder de 35 euro, ruim 10 euro meer dan de doorsnee restaurantgast stuk gooit. In veel van de 102 Bib-restaurants moet je overigens close reading op de spijskaart toepassen om – voor het vaste voedsel alleen – onder die 35 eurolimiet te blijven.

Restaurant de Campveerse Toren in Veere, gevestigd in een historisch pand met uitzicht over het Veerse Meer, is een nieuw Bib Gourmand-adres in de gids van 2012. Die vermelding heeft nog niet tot de inzet van dranghekken op de Kaai in Veere geleid, de enige toegangsrestrictie betreft het toiletbezoek. Blijkbaar wordt het pand gefrequenteerd door toeristische toiletgangers die zich alleen sanitair willen verpozen. Het tarief daarvoor is gesteld op 0,50 euro en die verordening is de welkomsttekst bij het betreden van de zaak.

De eetzaal, een keurig antiek geheel met paarse stoelen, balkenplafond en een open-haardfaçade met het wapen van Nederland erop, is op drie oudere bezoekers en een kerst-cd na leeg. Op de vraag of er nog plaats is voor één persoon laat de jonge gastheer zijn blik toch nog even bedachtzaam door de ruimte glijden. „U heeft niet gereserveerd?” Ik mag aan een tafel bij het raam zitten, met meerzicht.

Dat ik mij in m’n eentje in een nagenoeg lege zaal, begeleid door ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ bij wijze van lunch door een ‘culinair Torenmenu’ van drie (42 euro), vier (49 euro) of vijf (60 euro) gangen ga ploegen, is een scenario dat de ober niet uitsluit. „En anders is dit onze à la carte kaart”, adviseert hij, wijzend op een lijst onder het kopje ‘La tour classique’, met hoofdgerechten rond de dertig euro.

Als ik vraag naar het drie gangen ‘Markt menu’ van 30 euro, dat de Bib zou moeten waarmaken, moet er even ruggenspraak met de keuken gevoerd worden. Dat leidt overigens tot prima vissoep, uit de terrine geserveerd over mossel, garnaal en zeebaars, voorafgegaan door een amuse van gerookte zalm en gevolgd door een ook al prima stukje kabeljauw op aardappelpuree en spinazie. Na een adequaat kaasplankje en een (te heet gestookte) espresso staat de teller – inclusief een enkel glas wijn – op veertig euro. Dat was ’m dan, de verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs.

De Campveerse TorenKaai 2Veere0118 501291

    • Ronald Hoeben