Dr. Zeepaard fopt zichzelf

de proefjesfabriek

Als je sommige dingen vaak genoeg oefent, gaan ze (bijna) vanzelf. Zoals schrijven. Maar in dit proefje wordt schrijven weer moeilijk.

Wat heb je nodig? - Een stuk of acht dikke boeken, een groot plat boek of een stuk karton, een vel wit papier, een pen, een rechthoekige spiegel , een tafel (en een stoel).

Wat moet je doen? - Maak van de boeken twee stapels en leg ze op tafel.

- Leg in de ruimte ertussen het vel papier.

- Zet de spiegel achter de stapels boeken met de spiegelende kant naar het vel papier.

- Leg het karton of platte boek, bovenop de stapels boeken, als een dak boven het vel papier.

- Ga zo aan tafel zitten dat je het vel papier alleen, over het karton heen, door de spiegel ziet. Schrijf nu je naam of een briefje. Lukt dat?

Wat gebeurt hier? Door vaak te oefenen heb je geleerd een g te maken met een lusje in zijn staart of een mooie k of... Je hersenen zetten je hand aan het werk die de pen over het papier stuurt. Je ogen werken ook mee. Ze registreren bijvoorbeeld dat de woorden een beetje scheef gaan – en dan kunnen je hersenen je hand bijsturen. Maar ja, in de spiegel staan de letters, eh, gespiegeld. Als je hand een haaltje omhoog maakt ziet dat er in de spiegel uit als een haaltje omlaag. Zo wordt schrijven weer lastig. Al zijn er ook mensen die haast niet in de war raken van het spiegelbeeld – misschien schrijven die echt volautomatisch!

    • Margriet van der Heijden