‘Diplomafraude en angstcultuur bij Hogeschool van Amsterdam’

Name: MBNIJS2_.79580.JPG Caption: Studenten van de Hogeschool Amsterdam tijdens het bezoek van NijsFoto NRC H'Blad, Maurice Boyer030417 Photographer: Boyer, Maurice Load Date: 00:00 01/11/05 Creation Date: 00:00 17/04/03
Name: MBNIJS2_.79580.JPG Caption: Studenten van de Hogeschool Amsterdam tijdens het bezoek van NijsFoto NRC H'Blad, Maurice Boyer030417 Photographer: Boyer, Maurice Load Date: 00:00 01/11/05 Creation Date: 00:00 17/04/03 Studenten van de Hogeschool Amsterdam op archiefbeeld 1 november 2005. Foto NRC / Maurice Boyer

Duizend tot vijftienhonderd studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) krijgen per jaar onterecht een diploma.

Dat schrijft De Telegraaf vanochtend. De krant beroept zich op op docenten van de hogeschool. Zeker zestig docenten van de grootste opleidingen, Economie en Management, hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

‘Angstcultuur door druk managers’

Op de HvA zou een angstcultuur heersen, waarbij docenten onder druk gezet worden door managers om studenten te laten slagen, ook al hebben ze niet het vereiste niveau. Ook zouden studenten soms onterecht een voldoende krijgen omdat niet duidelijk is hoe het eindcijfer tot stand is gekomen.

Het gesjoemel met diploma’s zou onder meer de International Business School en de Johan Cruyff University betreffen. Uit gesprekken en vertrouwelijke interne stukken zou blijken dat het voortbestaan van een aantal opleidingen in gevaar is. Een tussentijdse controle van de opleidingseisen was onvoldoende.

Docenten hebben college van bestuur ultimatum gesteld

De docenten willen dat de HvA orde op zaken stelt. Het college van bestuur, met voormalig PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker als rector, heeft een ultimatum gekregen. Dat loopt volgende week af. Bussemaker bevestigt in de Telegraaf dat er veel problemen zijn.

“De kwaliteit van deze opleidingen staat onder druk. We schrappen daarom tussenlagen van mangers en er ligt een verbeterplan. Logisch dat docenten dit als onprettig ervaren.”

Signalen over knoeien met cijfers en onterecht afgegeven diploma’s zijn inmiddels tot het college van bestuur doorgedrongen. Volgende week vindt een gesprek plaats.

Vorig studiejaar raakte onder andere ook de hogeschool Inholland in opspraak vanwege bedenkelijke afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken. Aan die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis