Budgetmaatschappij gaat nu voor intercontinentaal

Bestuursvoorzitter Bjørn Kjos heeft de gevestigde luchtvaartmaatschappijen de wacht aangezegd. Tot nu toe beperkten Europese budgetmaatschappijen als Easyjet en Ryanair zich tot korte vluchten binnen Europa.

Maar nu niet meer. Norwegian Air Shuttle (NAS) gaat vluchten naar New York en Bangkok verzorgen, zo kondigde CEO Kjos gisteren aan. Daarmee wordt de Noorse low cost carrier de eerste Europese budgetmaatschappij met intercontinentale bestemmingen in zijn netwerk.

Dat is onaangenaam nieuws voor de BA’s en de Lufthansa’s van deze wereld. Op de markt voor korte vluchten binnen Europa eisen de budgetmaatschappijen een steeds groter marktaandeel op. Volgens Kjos zal er op de markt voor intercontinentaal vliegverkeer nu „hetzelfde gaan gebeuren.”

Norwegian heeft zes Boeing 787 Dreamliners besteld voor de nieuwe bestemmingen. Op termijn moet de vloot van 787’s worden uitgebreid tot 10 à 15 vliegtuigen.

Norwegian Air Shuttle is de tweede luchtvaartmaatschappij van Noorwegen, na de Scandinavische flag carrier SAS. De budgetmaatschappij verzorgt nu vooral vluchten tussen de hoofdsteden Oslo, Stockholm en Kopenhagen.