Arabische Liga zal VN mogelijk vragen in te grijpen in Syrië

De Arabische Liga geeft Syrië nog tot woensdag de tijd om een waarnemersmissie toe te laten. Als Syrië de waarnemers niet toelaat, overweegt de Liga de VN-Veiligheidsraad te vragen in te grijpen om te proberen het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Dat heeft de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Sheik Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al Thani, vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Volgens Al Thani zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga woensdag een ‘beslissende en belangrijke’ bijeenkomst houden in Kairo om zich te bezinnen op verdere stappen.

Bijna alle leden van de Arabische Liga willen Syrië doorverwijzen naar de VN-Veiligheidsraad, aldus Al Thani. Syrië heeft meerdere keren gezegd ‘in principe’ akkoord te gaan met de waarnemersmissie, maar kwam hier meermaals op terug of eiste concessies van de Liga.

Eerder vandaag zei Osama bin Helli, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Liga, dat hij “positieve signalen” ziet dat het Syrische regime spoedig waarnemers zal toelaten tot het land. De waarnemers hebben als doel het dodelijke geweld vanuit regeringstroepen tegen pro-democratiebetogers te beëindigen.

Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan vijfduizend mensen omgekomen sinds de demonstraties in Syrië in maart begonnen. Assad ontkent de verantwoordelijkheid te hebben voor de slachtoffers.