Ajax tegen ManUnited, AZ stuit op Anderlecht

Van de vier Nederlandse clubs in de Europa League heeft Ajax het zwaarst geloot. De Amsterdamse club speelt in de eerste knock-outronde tegen Manchester United, vorig seizoen verliezend finalist van de Champions League. PSV treft het Turkse Trabzonspor, AZ het Belgische Anderlecht en FC Twente Steaua Boekarest uit Roemenië.

„Dit is een Champions-Leagueloting”, reageerde Ajax-trainer Frank de Boer. „Ik had liever Apoel Nicosia gehad.” Hij doelde op de loting van Olympique Lyon in de Champions League. De Frans ploeg ging na een omstreden 7-1 overwinning op Dinamo Zagreb ten koste van Ajax verder.

Mocht Ajax van Manchester United winnen, dan wacht in kwartfinale het Russische Lokomotiv Moskou of het Spaanse Athletic de Bilbao.

Ook AZ lootte met Anderlecht een zware tegenstander. De Belgen wonnen als enige ploeg alle groepsduels in de Europa League. Mocht AZ doorkomen dan is het Italiaanse Udinese of PAOK Saloniki uit Griekenland de tegenstander.

FC Twente speelt, net als in het seizoen 2009-2010, tegen Steaua Boekarest. Destijds werd in de groepsfase tweemaal gelijkgespeeld, 0-0 in Enschede en 1-1 in Roemenië. Steaua staat in de Roemeense competitie zesde. Mocht FC Twente de Roemeense tegenstander verslaan, dan wacht in de volgende ronde het Duitse Schalke 04 van Klaas Jan Huntelaar of het Tsjechische Viktoria Pilsen.

PSV lootte met Trabzonspor de nummer zes van Turkije. Bij winst is het Engelse Stoke City of het Spaanse Valencia de tegenstander. (Novum)