AFM pakt flitskredieten aan

Een screenshot van de site van een van de aanbieders van flitskredieten.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt met maatregelen om woekerrentes op zogenoemde flitskredieten aan te pakken. Desnoods moeten flitskredieten worden verboden. Dat heeft de AFM vanavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Kassa.

Geldschieters als voorschotje.nl, saldodipje.nl, krapbijkas.nl en betaaldag.nl zouden eigenlijk maximaal zestien procent rente op de flitskredieten, die soms met slechts een sms’je kunnen worden verkregen, mogen vragen. De snelle geldschieters omzeilen volgens Kassa echter op slinkse wijze de regels.

Door voor het geleende bedrag allerlei bijkomende kosten te rekenen moet tot wel 28 procent rente betaald worden. In de wet staat dat bij het verlenen van krediet ‘onbetekenende kosten’ gerekend mogen worden. Wat die kosten zijn staat echter nergens beschreven, aldus Kassa.

Onderzoek (pdf) wees eerder uit dat 26,7 procent van alle Nederlandse huishoudens een schuld hebben, 1,89 miljoen huishoudens in totaal. Gevreesd wordt dat de problemen van mensen met fikse schulden door de woekerrentes alleen maar groter worden.

‘Onbetekende kosten uit de wet’

CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt de praktijken van de geldschieters verwerpelijk. Zij wil dat de frase ‘onbetekenende kosten’ snel uit de wet worden gehaald om alle onduidelijkheid te vermijden.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) laat in een reactie weten zich bewust te zijn van de creatieve interpretatie van de wet door de verschillende flitskredietverstrekkers. Wanneer blijkt dat dit misbruik in de hand werkt zal hij zo snel mogelijk voorstellen doen voor een wetswijziging.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Lex Boon