achter het stuur

‘Ik ben een extreme optijdkomer’

Amsterdam, 02-03-2011. Carice van Houten. Foto: Leo Van Velzen NRC/Hb

Carice van Houten (1976), actrice, rijdt in een gesponsorde auto.

Wat was uw eerste auto?

„Mijn eerste auto is meteen mijn huidige: een Opel Ampera. Een elektrische auto met een range-extender, een kleine benzinemotor met een generator. Die zorgt ervoor dat ik, als de accu leeg is, toch elektrisch thuis kan komen.

„Tot voor kort reed ik vrijwel nooit zelf. Ik ging op de fiets, met de taxi of de trein. Nu ben ik een stuk mobieler geworden, en kan ik bijvoorbeeld vaker op bezoek bij familie en vrienden buiten Amsterdam.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In twee keer. Mijn vrienden vonden het een godswonder. Ik heb mijn rijbewijs al een tijdje, maar heb nog niet zoveel rij-ervaring. Nu ik een auto van mijzelf heb, ga ik pas kilometers maken.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Ik heb mezelf vaak geïrriteerd horen roepen in een auto: ‘Aargh, het zal wel weer een vrouw zijn!’ Manoeuvreren zijn wij vrouwen niet allemaal zo goed in, geloof ik. Maar mannen zijn ego-rijders, dat is ook gevaarlijk.”

Wat is het gekste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Ik heb voor de film Jackie, die ik nu in Amerika aan het opnemen ben, een slipcursus gedaan. De eerste keer stond ik doodsangsten uit, maar daarna vond ik het erg vermakelijk.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Ik ben een extreme ‘optijdkomer’, dus ietsje te hard rijden ben ik bang.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Mensen die asociaal rijden zonder rekening te houden met andere weggebruikers. En bumperklevers.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…oproepen tot elektrisch rijden. Als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds vind ik dat we zo bewust mogelijk moeten omgaan met onze planeet. Het terugdringen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is noodzakelijk en het rijden in een elektrische auto vind ik daar een belangrijke aanzet toe.”

    • Guus Peters