Aangiftes tegen oogkliniek na mislukte laserbehandeling

Een groep gedupeerden van een oogkliniek in Beverwijk, Kloes Eye Clinic, is gisteren door het Openbaar Ministerie (OM) opgeroepen aangifte te doen tegen de kliniek. Ze zien sinds de laserbehandeling slechter dan daarvoor.

Sommige gedupeerden zien voortdurend dubbel of ze zien zo slecht dat ze in het donker of halfdonker begeleiding nodig hebben. Allen zijn in de loop van de afgelopen paar jaar bij die kliniek geweest.

De groep heeft zich deze week verenigd in de Stichting Ooglaser-slachtoffers. Ongeveer twintig gedupeerden hebben zich gemeld bij advocatenkantoor Beer, gespecialiseerd in letselschade. Hij verzamelt dossiers voor een civiele zaak tegen de kliniek.

Het Haarlemse OM bevestigt de zaak ook „heel serieus” te nemen en heeft de gedupeerden om medische dossiers en aangiftes gevraagd. Die moeten voor 15 januari binnen zijn.

Een van de gedupeerden, José van den Bos (44), betaalde 3.500 euro voor haar behandeling in 2007. Dat is een gemiddelde prijs in de branche. Van den Bos had lang gespaard voor de laserbehandeling, waarmee ze in één klap van haar contactlenzen af hoopte te raken. Maar de operatie aan haar linkeroog ging verkeerd; met dat oog heeft ze nog maar 30 procent zicht.

Van den Bos nam een advocaat. Met hem kwam ze erachter dat de man die haar opereerde geen arts is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft daarom aangifte tegen de man gedaan. Volgens de gedupeerden neemt de kliniek al jaren geen verantwoordelijkheid voor zijn fouten.

Na een uitzending van het televisieprogramma Radar, in oktober, meldden zich vele gedupeerden. Op een informatiebijeenkomst van de letselschadeadvocaat zaten zij bijna allemaal met brillen op.

Voor Van den Bos is het gebeurde een „nachtmerrie”. Ze was tijdens de operaties niet onder narcose en hoorde de man die haar opereerde, vloeken omdat het fout ging.

De eigenaar van de kliniek was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

    • Frederiek Weeda