Zeilsters kansloos voor wereldtitel

De Nederlandse zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout lijken bij de wereldkampioenschappen bij het Australische Perth kansloos voor titelprolongatie of zelfs een medaille. Het duo in de 470-klasse zakte vanmorgen in de haven van Fremantle na twee slecht gevaren races van de derde naar de elfde plaats in het tussenklassement.

Westerhof en Berkhout, in 2009 en 2010 wereldkampioen in de tweemansboot, eindigden woensdag als 31ste. Gisteren werd niet gevaren in de 470-klasse. Vandaag was er geen herstel voor de Nederlandse zeilsters. Het vrouwenduo eindigde door enkele verkeerde tactische keuzes als 28ste in de zevende race en als 21ste in de achtste wedstrijd.

Westerhof en Berkhout hebben, met nog drie races te gaan, 31 punten achterstand op de Israëlische vrouwen Vered Buskila en Gil Cohen, die momenteel derde staan.

Windsurfer Dorian van Rijsselberge heeft stevig de leiding genomen in de olympische RS:X-klasse. De Texelaar eindigde in de races van gisteren respectievelijk als eerste, vierde en derde.

Van Rijsselberge staat na acht races op veertien punten, inclusief aftrek van zijn slechtste resultaat. Zijn eerste belager is de Pool Piotr Myszka, die netto twintig punten heeft. De Israëliër bezet de derde plaats met 23 punten. Er volgen nog twee reguliere races en een afsluitende medal race waarin meer punten zijn te verdienen.

Van Rijsselberge stapte gisteren met een grote grijns het strand op. „Ik ben los, maar ben er nog lang niet. Ik heb Nimrod achter me kunnen houden, maar nu komt de Pool weer in het spel. Eén slechte race en ik lig er weer uit.”

De weersomstandigheden waren lastig. „De windvlagen en de windrichting waren heel verschillend”, verklaarde de Nederlandse klassementsleider tegen de NOS. „Ik kreeg echter elke keer op het juiste moment de laatste kans om goed naar de bovenboei te komen.”

Laserzeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester moeten knokken voor een plaats in de top tien. Van Schaardenburg staat er het beste voor: dertiende. Morgen volgen de twee slotraces met de gold fleet om te bepalen wie mag meedoen aan de medal race.

Mandy Mulder, Merel Witteveen en Annemiek Bekkering zijn als zevende geëindigd bij het matchracen.