Ze kan miljoenen eisen

Al in 2009 stelde chemometricus Klaas Faber in deze krant dat de dopingzaak tegen Claudia Pechstein „op drijfzand berustte”. Het Duitse antidopingagentschap (NADA) pleitte haar onlangs vrij van doping, ondanks recente verhoogde bloedwaarden. Pechstein ziet hierin het bewijs dat ze in 2009 na vergelijkbare waarden onterecht is geschorst door de internationale schaatsbond ISU. En denkt na over een schadeclaim.

1Is haar gelijk nu bewezen?

Klaas Faber: „Pechstein verklaart haar bloedwaarden met een erfelijke aandoening. Daarin geven wereldwijd 57 hematologen haar gelijk. Maar daarmee heb ik de zaak juridisch nog niet gewonnen. Het probleem is dat ze pas met deze bevindingen is gekomen ná haar schorsing. Terwijl je moet aantonen dat de ISU in 2009 ten onrechte een schorsing heeft uitgesproken.”

2Het NADA noemt het doorslaggevend dat ze in 2009 volgens de destijds geldende regels van het wereldantidopingagentschap (WADA) is veroordeeld. Pleit dat de ISU vrij?

„Wat NADA beweert is onjuist. Oliver Rabin, wetenschappelijk directeur van het WADA, stelt dat ze niet volgens hun regels is veroordeeld, maar op basis van een ISU-model. De advocaat van Pechstein heeft destijds nota bene zelf gevraagd volgens de WADA-regels behandeld te worden. Is niet gebeurd. Dat is het cruciale punt.”

3De ISU blijft verantwoordelijk?

„Harm Kuipers [medisch verantwoordelijke bij de ISU] heeft Pechstein er op basis van een foute berekening uitgehaald bij de WK van Hamar 2009. Terwijl haar waarden binnen de bandbreedte vielen, dat is inmiddels afdoende bewezen. Pechstein is daarna opgeofferd om de eigen reputatie te redden.”

4Hoeveel kan Pechstein claimen?

„De Duitse atlete Katrin Krabbe claimde in een vergelijkbare zaak in 1995 een miljoen. Naar de huidige maatstaven gaat dat naar de tien miljoen euro. Deze zaak kan ertoe leiden dat de ISU failliet gaat.”

    • Maarten Scholten