WK clubteams: Barcelona-Santos

FC Barcelona heeft gisteren zonder problemen de finale van het WK voor clubteams bereikt. De Spaanse kampioen won in de halve eindstrijd in het Japanse Yokohama met 4-0 van het Qatarese Al Sadd.

Adriano scoorde in de eerste helft tweemaal, na rust zorgden Seydou Keita en Maxwell voor de Catalaanse treffers. In de finale speelt de winnaar van de Champions League zondag tegen het Braziliaanse Santos, dat zich woensdag plaatste ten koste van het Japanse Kashiwa Reysol.

Zoals verwacht was het krachtsverschil tussen Barcelona en de winnaar van de Aziatische variant van de Champions League erg groot. Toch duurde het tot halverwege de eerste helft voordat Barcelona op voorsprong kwam. Nadat Al Sadd zich aanvankelijk met kunst- en vliegwerk staande had gehouden, ging de Qatarese defensie enorm in de fout. Adriano profiteerde van een misverstand tussen doelman Mohammed Saqr en linksback Nadir Belhadj.

Na een half uur spelen was aanvaller David Villa, die later zwaar geblesseerd zou uitvallen, dichtbij de 2-0. Zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Het tweede doelpunt van Barcelona kwam tot stand na een tweede keepersfout van Saqr. Nu verwerkte hij een afstandsschot van Adriano niet goed. Ook na rust kwam Al Sadd er niet aan te pas. De eindstand was een flauwe afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

De finale wordt zondag ook het duel tussen de Argentijnse wereldster Lionel Messi (24) van Barcelona en het Braziliaanse wonderkind Neymar (19) van Santos.