We want Morin

Er zijn Nederlandse deejays die worden wereldberoemd. En zo zijn er in Frankrijk deejays die een wijngaard gaan runnen. Na een carrière van plaatjesdraaien op Radio Auxerre en popconcerten organiseren onder de naam Chitry Rock Café ging Olivier Morin weer doen waar hij voor geleerd had op het Lycée Viticole in Beaune: wijn maken. Want het plaatselijk radiostation had hem niet de status van Wolfman Jack bezorgd. En ook het Rock Café werd geen Woodstock.

Toch lag status onder handbereik, in de wijngaard van zijn ouders. Want die bezaten een aantal prachtige hectares in Chitry, ietsje ten westen van Chablis in de vallei van de Yonne, waar volgens overlevering ooit de eerste chardonnaystokken werden aangeplant. En een beetje liefhebber weet dat deze druif het basismateriaal vormt van de beroemdste witte wijn ter wereld, Bourgogne.

In 1992 nam Morin - hij was toen dertig - de wijngaard van ze over om na zes jaar investeringen en verbeteringen in 1998 zijn eerste eigen wijn op de markt te brengen, cuvée Olympe. En gelukkig hanteert Morin bij zijn productie geen tussenpose van vier jaar anders had ik deze 2009 niet kunnen proeven. Daarin is duidelijk de verwantschap met Chablis te bespeuren. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ook de grond is in Chitry kalkrijk. Ooit was er hier sprake van zee en het terroir wordt mede bepaald door prehistorische oesterschelpresten.

In het glas openbaren deze zich in een heerlijke, schone, frisse, krokante, ziltige, niet-commerciële, noordelijke Bourgogne blanc. Heel anders dan de vaak iets exotischer aandoende witte wijnen die aan de andere kant van de Morvan worden geoogst. Ik dronk ‘m naast schol met cantharellen, een gerecht dat ook bij restaurant Seinpost (*) in Scheveningen op de kaart heeft gestaan. Zou u ook eens moeten doen.

En voor wie chardonnay heeft afgezworen: Morin maakte in 2010 ook een tegenwoordig zeldzame, ondergewaardeerde maar geweldige aligoté. Bestellen kan via www.bonnement.nl dat bovendien voorziet in een wijnabonnement waardoor er driemaal per jaar een aantal vondsten uit Frankrijk wordt thuisbezorgd.

    • Harold Hamersma