Von Triers neef scoort

Reprise (Joachim Trier, 2006)

Ned. 2, 00.30 - 02.05u.

Zou filmtalent een genetische component hebben? De jonge filmmaker Joachim Trier is een verre neef van Lars von Trier, de spraakmakende Deense filmmaker die zelf de ‘Von’ aan zijn naam toevoegde. Neefje Joachim beschikt ook over veel talent, zoals blijkt uit zijn energieke debuut Reprise. Dat won vele prijzen, waaronder die van de jongerenjury op het IFFR in 2007.

Reprise is een innemend en overrompelend debuut. Hij gaat over twee vrienden met literaire ambities. Ze hebben grote dromen en vergelijken hun levens, waarbij hoofdpersoon Erik alle mogelijke varianten van hun beide levens de revue laat passeren. Zo buitelen verschillende levenslopen van dezelfde personages over het scherm: een succesvol boek schrijven of gek worden, of literair doorbreken en daarna gek worden, enzovoorts.

Reprise is een ambitieuze eersteling, vol verwijzingen naar bijvoorbeeld de Nouvelle Vague. In een interview zei Trier: “Mijn helden zijn Antonioni en Tarkovski. Ik noem Reprise altijd Antonioni op amfetaminen. Omdat ik hetzelfde heb geprobeerd als Antonioni: de personages werkelijk binnen te gaan.” Missie glansrijk geslaagd.

André Waardenburg

    • André Waardenburg