'Volledige vergoeding Icesavegeld'

Nederland krijgt de volledige 1,3 miljard euro terug die zij in 2008 heeft voorgeschoten aan Icesave-spaarders. Curatoren van de failliete Landsbanki hebben vastgesteld dat verkoop van activa uit de boedel voldoende oplevert om de claims, voornamelijk van spaarders, te betalen. Dat stelt de IJslandse regering in een persbericht. De Nederlandse toezichthouder DNB heeft haar twijfels bij het bericht.

Om onrust te voorkomen, schoot Nederland in 2008 ruim 1,3 miljard euro voor aan Nederlandse spaarders die geld hadden uitstaan bij de failliete IJslandse internetspaarbank Icesave, een dochter van de Landsbanki. De spaarders zouden hun geld eigenlijk terug moeten krijgen uit een depositogarantiestelsel, maar dat bleek enkel toegankelijk voor IJslanders zelf.

DNB was vanmorgen sceptisch: „Wij spreken met curatoren over de afwikkeling van deze zaak, niet met de IJslandse regering. Nieuws over de inboedel vernemen wij via hen. Deze informatie hebben wij van hen nog niet gekregen.” In totaal zijn de IJslanders na het faillissement van de internetspaarbank de Nederlanders en de Britten, 3,8 miljard euro verschuldigd. Vorige week ontving Nederland een eerste deel van 440 miljoen euro.