‘Veertien doden op weer een bloedige dag in Syrië’

Syriërs demonstreren in buurland Turkije tegen het regime van president Bashar al-Assad. Foto AFP / Bulent Kilic

Het is opnieuw een bloedige dag in Syrië. De Arabische krant Al Arabiya maakt op twitter melding van veertien doden. Het leger opende na het middaggebed het vuur op demonstranten.

Volgens het Syrian Observatory for Human Rights zijn vandaag zeker 200.000 demonstranten de straat op gegaan in verschillende wijken van de stad Homs. Ook zouden er demonstraties zijn op veel andere plekken in het land, van Daraa tot hoofdstad Damascus en het noordelijke Aleppo. Dit is echter moeilijk te checken. Het Observatory is gevestigd in Groot-Brittannië en voor journalisten is het erg moeilijk om Syrië binnen te komen.

Syrië lijkt op weg naar burgeroorlog

De hevige protesten van vandaag volgen op de dood van 27 Syrische soldaten in Daraa gisteren. Dat was één van de dodelijkste aanvallen van Syrische rebellen tot nu toe.

Het aantal gevechten tussen overheidsleger en oppositie is de laatste weken sterk toegenomen. Syrië en zijn 22 miljoen inwoners lijken hard op weg richting een heuse burgeroorlog.

De Verenigde Naties stelde het geschatte aantal dodelijke slachtoffers van de Syrische opstand deze week stevig naar boven bij. Volgens de VN zijn er sinds het begin van de protesten in het land zeker al vijfduizend mensen vermoord.

Omweg Turkse export gaat Syrië 100 miljoen dollar kosten

Turkije kondigde vandaag aan dat het land zijn goederen in januari via Egypte zal gaan exporteren. Nu gaat nog veel Turkse export via Syrië. De beslissing zal Syrië volgens de Turkse minister van Economie meer dan 100 miljoen dollar per jaar gaan kosten aan transportopbrengsten.

Turkije en het Syrische regime van Al-Assad leven op gespannen voet met elkaar vanwege de Turkse kritiek op het regeringsgeweld in Syrië.