Uitstel nieuwe BlackBerry funest voor RIM

BlackBerry-maker Research in Motion komt weer met slecht nieuws. De top van het bedrijf vraagt om geduld, analisten eisen hun aftreden.

Het Canadese technologiebedrijf Research in Motion (RIM) is nog steeds niet in staat om de neerwaartse spiraal te doorbreken waarin de maker van BlackBerry smartphones dit jaar is beland. RIM sluit zijn rampjaar af met meer slecht nieuws, waaronder een forse afname van de winst en uitstel van nieuwe modellen.

RIM, dat al het hele jaar onder zware druk staat van concurrenten als Apple en Samsung, rapporteerde gisteren een winst van 667 miljoen Canadese dollar (513 miljoen euro) voor het derde kwartaal, dat eindigde in november – een afname van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet lag zes procent lager, op 5,2 miljard. Met name in de Verenigde Staten is het marktaandeel van de BlackBerry het afgelopen kwartaal teruggelopen tot 9,2 procent, van 24 procent een jaar geleden.

De daling van de winst was exclusief bijzondere tegenvallers, waaronder een post van 485 miljoen dollar voor het afprijzen van de slecht verkopende tabletcomputer PlayBook, waarvan RIM sinds dit voorjaar in totaal nog maar 800.000 exemplaren heeft verkocht. De iPad van Apple ging het afgelopen kwartaal ruim 11 miljoen keer over de toonbank. De wereldwijde storing van de berichtenservice van BlackBerry, die in oktober naar schatting de helft van de 75 miljoen gebruikers van de smartphones trof, kostte het bedrijf 54 miljoen dollar.

Maar het waren vooral de aangepaste vooruitzichten voor de BlackBerry die investeerders de stuipen op het lijf jaagden. Want voor het huidige kwartaal verwacht RIM 11 tot 12 miljoen toestellen te verschepen – aanmerkelijk minder dan de ruim 14 miljoen toestellen van het afgelopen kwartaal, en de eerste keer dat RIM een daling voorziet in zijn verkoop tijdens het kerstseizoen. Vorig jaar verkocht RIM in dezelfde periode bijna 15 miljoen toestellen.

Bovendien is de lancering van langverwachte nieuwe modellen (BB10) die de verkoop van BlackBerry een broodnodige impuls moeten geven, uitgesteld van begin volgend jaar tot de tweede helft van 2012. De nieuwe lijn producten moet draaien op het nieuwe besturingssysteem QNX waar RIM sinds vorig jaar aan werkt. Dat moet BlackBerry in staat stellen om de sprong te maken van zijn oorsprong als mobiele e-mailer tot een veelzijdig zakcomputertje. Waarnemers vrezen echter dat de nieuwe toestellen te laat kunnen komen om RIM te redden.

Het aandeel RIM daalde met meer dan 7 procent in waarde na het bekendmaken van de cijfers, tot rond de 14 dollar. Het aandeel is dit jaar al meer dan 70 procent gezakt.

Het bestuur van RIM blijft wijzen op positieve kanten, die het bedrijf moeten helpen op te klimmen uit het dal. Zo lanceerde RIM dit najaar een nieuwe reeks toestellen onder de naam BlackBerry 7, een brug naar BB10 waarmee het bedrijf het afgelopen kwartaal in staat was de resultaten te verbeteren ten opzichte van het kwartaal ervoor. Bovendien groeit het aantal gebruikers in de wereld nog steeds en doet RIM het goed in opkomende markten in Latijns-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf is winstgevend en vrij van schuld.

De twee bestuursvoorzitters van RIM, Jim Balsillie en Mike Lazaridis, vroegen opnieuw om geduld. „De afgelopen kwartalen zijn de moeilijkste geweest in de recente geschiedenis van het bedrijf”, zei Balsillie. Sommige analisten en aandeelhouders hebben opgeroepen tot het vertrek van de twee toplieden. Zij pleiten voor een onafhankelijke bestuurder van buitenaf.

    • Frank Kuin