Uitgelicht

Film

The International (Tom Tykwer, 2009, VS/Duitsland/Engeland). In samenzweringsthriller van de Duitse regisseur Tykwer bindt Interpolagent Clive Owen, bijgestaan door zijn Amerikaanse collega rechercheur Naomi Watts, de strijd aan met een sinistere bank die zich bezighoudt met wapenhandel en burgeroorlogen in Afrika aanwakkert. Film wil een paranoiathriller zijn, maar ook een eigentijdse blockbuster. RTL5, 20.30-22.45u.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Andrew Adamson, 2005, VS/Engeland). Disney kerstproductie naar de met christelijke boodschappen doordrenkte boeken van C.S. Lewis over de tocht van een viertal kinderen door het achter een kledingkast verborgen land Narnia. Daar is het Harry Potter plus Tolkien plus de Griekse mythologie plus Hans Christiaan Andersen. Plus Tilda Swinton, als een ijzige heks. SBS6, 20.30-23.20u.

Where the Truth Lies (Atom Egoyan, 2005, Can/GB). Dean Martin en Jerry Lewis zouden model hebben gestaan voor overgeconstrueerde mystery-thriller over twee clubkomieken met een duister randje in de jaren vijftig. Hoofdrollen van Kevin Bacon en Colin Firth. BBC 2, 00.50-02.30u.

Informatief

Afghanistan – Mit Cricket aus der Krise. Documentaire over het nationale cricketteam van Afghanistan en de moeilijkheden die de spelers moetsen overwinnen op hun lange weg naar kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De film begint in een vluchtelingenkamp in Pakistan, waar de spelers als kind de sport hebben leren kennen. Centraal in deze met steun van regisseur Sam Mendes tot stand gekomen film staan trainer Taj Malik en zijn ook tot de ploeg behorende twee broers, die in ’79 voor de Russen op de vlucht sloegen en pas in 2001 naar hun land konden terugkeren.Arte, 18.00-19.00u.

Nieuwsuur. Uitzending gewijd aan het vandaag verschenen verslag van het onderzoek door de commissie Deetman naar aard en omvang van seksueel misbruik in katholieke instellingen. Twan Huys ontvangt commissie-voorzitter Wim Deetman, aartsbisschop Wim Eijk, de voorzitter van de koepelorganisatie van ordes en congregaties (KNR) Cees van Dam, letselschadeadvocaat Martin de Witte en enkele slachtoffers. Ned.2, 22.00-22.43u.

Steam of Life. Meervoudig bekroonde, bitterzoete maar ook humoristische documentaire waarin Finnen in de sauna over hun levens vertellen. In de dwingende hitte van een zweethut, biertje in de hand, vertellen Finnen met veelal ontwapenende eerlijkheid over liefde en leed, woede en verdriet, vriendschap en dood. Intieme portretten, omkaderd door grandioze landschappen, van bijvoorbeeld de gepensioneerde die onlangs de vrouw van zijn leven tegenkwam, de vader die zijn dochter niet meer zien mag, en de treinmachinist die de schuld draagt van een zwaar ongeval. Geen wonder dat niet alle mannen het droog houden, want ‘in de sauna smelt alle bitterheid, de berkentak ranselt de wrok eruit’, zegt een spreekwoord.Arte, 22.30-23.50u.

Amusement

Fortunes. Twee afleveringen van komische serie over een groep vrienden rond een beginnend onroerendgoedhandelaar.TV5, 21.10-22.49u

Schimanski. Herhaling van aflevering uit 2008 van de Tatort-serie met de a-typische tv-Bulle commissaris Horst Schimanski (Götz George). In deze episode wordt Schimanski door Hänschen (Chiem van Houweninge) mee uit vissen genomen. Tot opluchting van de gast – die de pest aan hengelen heeft – valt er al snel een moordzaak bij Duisburg te onderzoeken.ARD, 21.45-23.15u.

Dagen van gras. Film van Tomas Kaan naar een boek en scenario van Philip Huff. De vijftienjarige Ben woont alleen met zijn moeder op een landgoed. Vanaf het moment dat de één jaar oudere Tom bij hem in de buurt komt wonen, staat zijn leven in het teken van hun vriendschap. Ze vullen hun dagen met muziek en drugs, tot Ben in een psychose belandt.Ned.2, 23.35-00.30u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edward Gardner, met Nikolaj Znaider, viool, in de Ouverture uit De Vogels van Diepenbrock, Vioolconcert nr 2 van Bartók en Symfonische Dansen op 45 van Rachmaninov.Radio 4, 20.02-23.00u.

Hoe word ik wakker in één nacht? Filosofen René ten Bos, Stine Jensen, Ger Groot en René Gude praten, onder leiding van Wim Brands, de nachtelijke luisteraar bij over hoe filosofen door de eeuwen heen nadachten over liefde, dood, vrijheid, kwaad. Ze gidsen de luisteraar langs filosofische klassiekers die naar hun oordeel gekend moeten worden om het dagelijks leven met enige weerbaarheid tegemoet te treden. Radio 1, 02.00-07.00u.