uitgelicht

Nederland, Maastricht, 09.10..2010 Heiligenbeeld met kind (Franciscus van Assisi???) naast ongensonderbroeken te zien in de tentoonstelling 'Limburg, house of wonders' in de Hoofdwacht op het Vrijthof in Maastricht. De onderbroeken zijn, volgens een begeleidend kaartje, afkomstig uit de collectie van het bisdom Roermond. Aan elke broek hangt een naam: Wolf (9/1985), Sjeng (10/1982), Jeu (8/1984), Zef (9/1984), etc. De expositie toont de geschiedenis van Limburg op een onconventionele manier, als een kermisattractie. Ikon (Franciscus van Assisi ???) near underpants of young boys at exhibition 'Limburg, house of wonders' at the Hoofdwacht in Maastricht. The shorts are borrowed from the collection of the diocese of Roermond. At each underpant there is a name attached: Wolf (9/1985), Sjeng (10/1982), Jeu (8/1984), Zef (9/1984), etc. At the show the history of Limburg is represented in an unconventional way, like an attraction at a fairground. foto: Chris Keulen
Nederland, Maastricht, 09.10..2010 Heiligenbeeld met kind (Franciscus van Assisi???) naast ongensonderbroeken te zien in de tentoonstelling 'Limburg, house of wonders' in de Hoofdwacht op het Vrijthof in Maastricht. De onderbroeken zijn, volgens een begeleidend kaartje, afkomstig uit de collectie van het bisdom Roermond. Aan elke broek hangt een naam: Wolf (9/1985), Sjeng (10/1982), Jeu (8/1984), Zef (9/1984), etc. De expositie toont de geschiedenis van Limburg op een onconventionele manier, als een kermisattractie. Ikon (Franciscus van Assisi ???) near underpants of young boys at exhibition 'Limburg, house of wonders' at the Hoofdwacht in Maastricht. The shorts are borrowed from the collection of the diocese of Roermond. At each underpant there is a name attached: Wolf (9/1985), Sjeng (10/1982), Jeu (8/1984), Zef (9/1984), etc. At the show the history of Limburg is represented in an unconventional way, like an attraction at a fairground. foto: Chris Keulen

Film

The International (Tom Tykwer, 2009, VS/Duitsland/Engeland). In samenzweringsthriller van de Duitse regisseur Tykwer bindt Interpol-agent Clive Owen, bijgestaan door zijn Amerikaanse collega-rechercheur Naomi Watts, de strijd aan met een sinistere bank die zich bezighoudt met wapenhandel en burgeroorlogen in Afrika aanwakkert. Film wil een paranoiathriller zijn, maar ook een eigentijdse blockbuster.RTL5, 20.30-22.45u.

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Andrew Adamson, 2005, VS/Engeland). Disney-kerstproductie naar de met christelijke-boodschappen doordrenkte boeken van C.S. Lewis over de tocht vanvier kinderen door het achter een kledingkast verborgen land Narnia. Daar is het Harry Potter plus Tolkien plus de Griekse mythologie plus Hans Christiaan Andersen. Plus Tilda Swinton, als een ijzige heks. SBS6, 20.30-23.20u.

Dagen van gras (Tomas Kaan,2011, Nederland) . Film van Tomas Kaan naar een boek en scenario van Philip Huff. De 15-jarige Ben (Martijn Lakemeier) woont alleen met zijn moeder op een landgoed. Vanaf het moment dat de één jaar oudere Tom (Niels Gomperts) bij hem in de buurt komt wonen, staat zijn leven in het teken van hun vriendschap. Ze vullen hun dagen met muziek en drugs – tot Ben in een psychose belandt. Ned.2, 23.35-00.30u.

Where the Truth Lies (Atom Egoyan, 2005, Can/GB). Dean Martin en Jerry Lewis zouden model hebben gestaan voor overgeconstrueerde mystery-thriller over twee clubkomieken met een duister randje in de jaren vijftig. Hoofdrollen van Kevin Bacon en Colin Firth. BBC 2, 00.50-02.30u.

Informatief

Afghanistan – Mit Cricket aus der Krise. Documentaire over het nationale cricketteam van Afghanistan en de moeilijkheden die de spelers moetsen overwinnen op hun lange weg naar kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De film begint in een vluchtelingenkamp in Pakistan, waar de spelers als kind de sport hebben leren kennen. Centraal in deze met steun van regisseur Sam Mendes tot stand gekomen film staan trainer Taj Malik en zijn twee ook tot de ploeg behorende broers. Arte, 18.00-19.00u.

Nieuwsuur. De uitzending wordt gewijd aan het vandaag verschenen verslag van het onderzoek door de commissie-Deetman naar de aard en de omvang van seksueel misbruik in katholieke instellingen. Twan Huys ontvangt in Felix Meritis de commissie-voorzitter Wim Deetman, aartsbisschop Wim Eijk, de voorzitter van de koepelorganisatie van ordes en congregaties (KNR) Cees van Dam, letselschadeadvocaat Martin de Witte en enkele slachtoffers van seksueel misbruik. Ned.2, 22.00-22.43u.

Steam of Life. Meervoudig bekroonde, bitterzoete, maar ook komische documentaire waarin Finnen (m) in de sauna over hun levens vertellen. Het hele land wordt doorkruist en overal vertellen kerels in de hitte, een biertje in de hand, over liefde en leed, woede en verdriet, vriendschap en dood. Intieme portretten, omkaderd door grandioze landschappen, van bijvoorbeeld een gepensioneerde man die onlangs de vrouw van zijn leven tegenkwam, een vader die zijn dochter niet meer zien mag en een treinmachinist die de schuld draagt van een zwaar ongeval. Geen wonder dat niet alle mannen het droog houden, want ‘in de sauna smelt alle bitterheid, de berkentak ranselt de wrok eruit’, zegt een spreekwoord. Arte, 22.30-23.50u.

Amusement

Top Gear: Polar SpecialIn deze ijskoude special van auto- en motorprogramma Top Gear is te zien hoe presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond naar de Noordpool rijden. Gezeten in een met speciale spijkerbanden uitgeruste Toyota Hilux proberen Clarkson en May de eersten te worden die in een auto de 1996-locatie op de Noordpool bereiken. Hammond bestijgt intussen samen met de Amerikaanse avonturierster Matty McNair een hondenslee. Veronica, 20.20-21.25u.

Fortunes. Twee afleveringen van komische serie over een groep vrienden rond een beginnend onroerendgoedhandelaar. TV5, 21.10-22.49u

Schimanski. Herhaling uit 2008 van de krimi met de a-typische tv-Bulle commissaris Horst Schimanski (Götz George). In deze aflevering wordt Schimanski door Hänschen (Chiem van Houweninge) mee uit vissen genomen. Tot grote opluchting van de gast – die de pest aan hengelen heeft – valt er al snel een moordzaak bij Duisburg te rechercheren. Eén die merkwaardig veel lijkt op een zaak van jaren geleden... ARD, 21.45-23.15u.