‘Minstens twee doden bij geweld in Kairo’

Demonstranten in Kairo vandaag. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Tijdens de botsingen tussen Egyptische militairen en demonstranten in Kairo zijn vandaag volgens ooggetuigen twee betogers doodgeschoten. De rellen zijn de hevigste sinds het begin van de verkiezingen op 28 november.

Een jonge activiste, Sahar Abdel-Mohsen, zei de twee doden te hebben gezien bij het lijkenhuis van een ziekenhuis. Een van de twee doden was een man van 22, zei zij. Het Egyptische ministerie van Volksgezondheid heeft een dode bevestigd. Persbureau Reuters meldt dat bronnen binnen een ziekenhuis spreken van een derde dode.

De ongeregeldheden braken gisteravond laat uit toen de militaire politie een kamp van betogers voor het kabinetsgebouw bestormde. De demonstranten bivakkeerden daar al ruim twee weken om te eisen dat het leger afstand doet van de macht.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid raakten rond de honderd mensen gewond. Sommigen hadden botbreuken of schotwonden.

De sfeer in Egypte is gespannen. Het land houdt momenteel zijn eerste democratische verkiezingen in ruim zestig jaar. Dat is een langdurig en ingewikkeld proces met veel verschillende stemronden.

    • Lex Boon