The Beach Boys ‘do it again’ met een reünie in 2012

Er doen vandaag ‘Good vibrations’ de ronde op het internet: The Beach Boys komen weer bij elkaar.

Nog net in het jaar waarin de ultieme surfband vijftig jaar bestaat, maakten de overgebleven leden bekend dat ze een nieuwe cd aan het opnemen zijn. En vanaf april volgend jaar gaan de oude surfdudes zelfs weer op tournee.

De reünieband zal bestaan uit: Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston en David Marks. De broers van Brian, Carl en Denis Wilson, leven niet meer.

Ontstaan als familieband

De drie broers richtten in 1961 The Beach Boys op, samen met hun neef Love. Een jaar later haakte buurjongen Marks aan. De band was klaar om de wereld te bestormen met onder meer de superhit ‘Surfin’ U.S.A.’

De clip van Surfin’ U.S.A. uit 1963:

Johnston kwam in 1965 bij de band als vervanger van het muzikale brein achter de band: Brian Wilson. Die wilde zich volledig concentreren op het schrijven en produceren van de platen van de Amerikaanse groep. Een tournee leidde hem alleen maar af.

Nieuwe versie 'Do it again' is al opgenomen

Love onthulde vandaag dat de band in ieder geval al een nieuwe opname van hun hit ‘Do it again’ heeft opgenomen.

Love zei dat het fantastisch was om na al die tijd weer eens met z’n allen rond de piano van Brian te staan en te ervaren hoe die de stemarrangementen rangschikte. Net als vroeger. Want als er iets is waarmee The Beach Boys wereldberoemd zijn geworden, dan zijn het wel de typerende achtergrondkoortjes ‘oehoehoe’ en ‘aahaahaa’ in bijna elke hit.

De nieuwe versie van 'Do it again': vertrouwde surfsfeer, maar met oude knarren:

Ter vergelijking: The Beach Boys - Do It Again (Live At L'Olympia 1969):

Gloednieuwe website The Beach Boys is online

The Beach Boys scoorden in Nederland meer dan twintig hits in de Top-40. In thuisland Verenigde Staten was in de jaren zestig het succes nog groter.

Maar vanaf de jaren zeventig bergafwaarts. Dennis Wilson verdronk in 1983. En toen Carl Wilson in 1998 overleed aan kanker was het definitieve einde van de band daar.

Alhoewel, niet echt definitief dus. Want The Beach Boys zijn er weer. Vandaag ging hun gloednieuwe website online. Het is dus weer tijd voor ‘Sloop John B.’, ‘California girls’ en ‘Then I kissed her’. Trek je Hawaii-shirt vanaf april maar weer uit de kast.

Interessant is overigens: van deze oppersurfers kon alleen Denis Wilson een beetje aardig op een plank blijven staan. Broer Brian zei ooit in een interview dat hij er werkelijk niets van kon. "Ik heb het surfen nooit goed geleerd."

    • Niels Posthumus