Stevige bassen uit een loodzware televisie

None

VideoWave

Bose, 4.995 euro ***

Twee potige kerels zijn er nodig om de VideoWave (46 inch scherm, 48 kg) op zijn plaats te tillen. Plus een extra plankje om te voorkomen dat het tv-meubel in elkaar zakt. Ze voeren de calibratie van het systeem uit, zodat de ingebouwde luidsprekers zich aan de huiskamer aanpassen. Ook inbegrepen bij de prijs van 4.995 euro: externe randapparatuur wordt aangesloten op het meegeleverde Unify-kastje, waardoor de meeste kabels uit het zicht kunnen blijven. Van Apple TV tot Xbox, de hele huiskamer is op één afstandsbediening met clickpad te regelen.

Maar hoe klinkt de VideoWave? Inderdaad verrassend vol voor een tv. Genoeg bassen om een stampend feest te geven. Maar het rechtstreekse geluid komt niet uit de verf, omdat er geen speakers aan de voorkant zitten. Spraak klinkt daardoor wat zacht, maar misschien is het met de calibratie misgegaan. Volgens Bose is dit echter niet het geval.

Het surround-effect is overtuigender dan dat van een gemiddelde soundbar, maar komt in de lastige ruimte – 10 meter breed – niet helemaal uit de verf. Er is echter geen mogelijkheid om zelf aanpassingen aan de instellingen te doen: dit is een foolproof home-entertainment-systeem, dat vrijwel alle beslissingen zelf neemt.

De kleuren van het lcd-scherm zijn mooi neutraal. Maar ook hier weer wat kanttekeningen: de digitale ruisonderdrukking is niet handmatig uit te schakelen. Dit verandert het beeldkarakter van tv-uitzendingen, en dat is zeker hinderlijk bij films. Het effect verdwijnt wel als je bijvoorbeeld een Blu-ray-schijf (met een beter bronsignaal) afspeelt.

Je zou voor zo’n prijs eigenlijk een 3D-tv verwachten. Hetzelfde geldt voor updates via internet, maar Bose koos ervoor om het apparaat met een usb-stick up to date te houden.

De fabrikant gaat er van uit dat je online video’s van bijvoorbeeld YouTube bekijkt op externe apparaten.

Na twee weken komen dezelfde potige kerels de VideoWave weer ophalen. Inmiddels is het Bose klankkarakter wat gaan wennen en – belangrijker – blijken huisgenoten maar moeilijk afscheid te kunnen nemen van die ene simpele afstandsbediening Die Alles Kan.

Marc Hijink

    • Marc Hijink