Slachtoffers geschokt door rapport-Deetman - Tweede Kamer wil debat

Het rapport van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk is nog schokkender dan verwacht omdat de aard en omvang van het misbruik zeer omvangrijk is gebleken. Dat laat de Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (Klokk) in reactie op het rapport weten.

Klokk, waarin slachtoffergroepen samenwerken, vindt dat Deetman zijn werk goed heeft gedaan, maar vindt het onderzoek te beperkt. De commissie had zich niet alleen moeten richten op alleen seksueel misbruik, maar ook fysieke en geestelijke mishandeling moeten onderzoeken.

De afwachtende houding van de kerk biedt volgens de organisatie weinig hoop voor de toekomst. “Nu ‘wir haben es nicht gewusst’ schokkend is weerlegd kunnen slachtoffers geen vertrouwen meer hebben in een integere aanpak van erkenning, genoegdoening en compensatie ingesteld door de kerk”, laat Klokk weten met een verwijzing naar de uitspraak van kardinaal Simonis over het misbruik in de kerk.

Klokk eist dat de erkenning, genoegdoening en compensatie de kerk moet worden opgelegd.

‘Tweede Kamer wil spreken met Deetman’

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg De kerk zal de feiten eindelijk onder ogen moeten zien en alsnog alles in het werk moeten stellen om te helpen. Erkenning, zorg, compensatie
Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg De Tweede Kamer wil zsm een onderhoud met Deetman en met de slachtoffers.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur:

Twitter avatar ArdvanderSteur Ard van der Steur Afschuwelijk dat RKK geen oog had voor slachtoffers al vanaf de jaren ’40 #deetman. Dat is nu - te laat - gelukkig wel anders.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi De vraag die blijft hangen: heeft cie. Deetman - in opdracht van Kerk zelf ingesteld - alles boven tafel kunnen halen? #waarheidsvinding
    • Marije Willems