Russische douane neemt radioactief materiaal voor Iran in beslag

Een Iraanse fabriek waar koolstofvezels worden gemaakt. Omdat Iran verdacht wordt van het ontwikkelen van kernwapens is er een VN-embargo ingesteld voor de invoer verschillende materialen, waaronder deze vezels. Een Iraanse fabriek waar koolstofvezels worden gemaakt voor gebruik in kerncentrales. Foto AP / Abdolvahed Mirzazadeh

Op het vliegveld van Moskou heeft de Russische douane radioactief materiaal bestemd voor Iran in beslag genomen.

Dat meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van de douane. Bij een Iraanse passagier die op reis was naar Iran werd straling gemeten. In zijn bagage vond men sporen van radioactieve isotopen, die “alleen vervaardigd kunnen worden in een kernreactor”. De radioactieve materialen zaten in stalen containers, meldt een anonieme bron.

De douane liet weten een strafrechtelijk onderzoek te hebben gestart. Het is echter nog onduidelijk wanneer de Iraniër werd aangehouden en wat zijn identiteit is.

Iran staat onder grote internationale druk nadat het Internationaal Atoomagentschap in november een rapport publiceerde waaruit blijkt dat Iran in het geheim een kernwapen zou ontwikkelen. Iran ontkent dat. Onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië stelden strenge sancties in tegen Teheran. Rusland verzet zich op dit moment nog tegen nieuwe strafmaatregelen tegen Teheran.

    • Hans Klis