Rusland wil einde geweld regime én oppositie Syrië

Rusland heeft de andere leden van de VN-Veiligheidsraad gisteren verrast met een ontwerp-resolutie over het geweld in Syrië. Een eerder, aanzienlijk harder, westers voorstel werd door Rusland en China met een veto geblokkeerd. Analisten beschouwen dit echter niet als een inhoudelijke Russische verandering, maar als een wijziging van tactiek.

Een groot verschil met het eerdere westerse voorstel is dat de Russische tekst oproept tot beëindiging van het geweld van zowel het regime van president Bashar al-Assad als van de tegenpartij. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemde eerder deze week de westerse opstelling jegens Syrië „immoreel”, omdat gewapende actie door oppositiegroepen daarin wordt genegeerd.

De Syrische oppositie bevestigt dat eenheden van legerdeserteurs toenemend actief zijn tegen leger en politie. Gisteren meldden oppositie-activisten de dood van 27 regeringsmilitairen bij aanvallen door het Vrije Syrische Leger in de provincie Deraa.

Westerse diplomaten in New York noemden de Russische tekst te zwak en onevenwichtig. Maar ze toonden zich bereid erover te onderhandelen. Het Westen wenst een wapenembargo of andere sancties, maar de kans is minimaal dat Rusland daarin mee wil gaan. Moskou heeft zeer kort geleden nog tegen schepen gerichte kruisraketten aan Syrië geleverd. Ook staat een Russisch vlootbezoek op het programma.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei ook dat Washington „een kennelijke gelijkwaardigheid tussen de regering en vreedzame demonstranten” niet zal kunnen steunen. Maar ze verwelkomde dat de Russen nu „erkennen dat dit [Syrië] een zaak is voor de Veiligheidsraad”. Volgens VN-schattingen heeft de staatsrepressie tot dusverre 5.000 mensen het leven gekost.

Behalve de oproep alle geweld te beëindigen onderstreept de Russische tekst dat „niets in deze resolutie zal worden geïnterpreteerd als enige vorm van militaire inmenging in Syrië door wie dan ook”. Moskou is van mening dat westerse landen eerder dit jaar een VN-resolutie, die opriep tot de bescherming van Libische burgers, hebben misbruikt als legitimatie voor de maandenlange NAVO-aanvallen op Libische overheidsdoelen. (Reuters, AP, AFP)