Recherche richt zich op bendes uit Oost-Europa

De Nationale Recherche bindt de strijd aan met rondtrekkende Litouwse bendes die zich op grote schaal schuldig maken aan woninginbraken, winkeldiefstallen, overvallen op juweliers en diefstallen van en uit auto’s. Een delegatie van de Nederlandse politie spreekt deze week in Vilnius over samenwerking met Litouwse collega’s. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie en de openstelling van de grenzen daalt de georganiseerde misdaad in Midden- en Oost-Europa, terwijl die toeneemt in West-Europa. Na de toetreding van Polen tot de EU in 2004 is het aantal autodiefstallen in dat land tot eenderde gedaald, omdat criminele bendes hun aandacht naar het westen hebben verplaatst. Litouwse en Poolse bendes zijn in Nederland het meest actief. Het aantal incidenten waarbij Litouwse verdachten betrokken waren steeg van 1.200 in 2010 tot 2.300 dit jaar. Bendes uit Estland en Bulgarije zijn in opkomst. Onderzoek toont dat de schade voor winkeliers in de EU door rondtrekkende bendes jaarlijks 7,6 miljard euro bedraagt, waarvan 250 miljoen euro in Nederland. (NRC)