Puberale Oscarshow

De Spike Video Game Awards (VGA’s) worden beschouwd als de Oscars van de game-industrie. De Amerikaanse tv-zender Spike zond de show vorige week live uit en media over de hele wereld berichtten over de winnaars.

Maar als de VGA’s de game-equivalent zijn van de Oscars, dan zegt dat nogal wat over de game-industrie. Waar de Oscars staan voor glitter en glamour, daar staan de VGA’s voor puberale grappen en de bevestiging van het stereotype dat videogames iets zijn van een nichedoelgroep. Nu gaan de VGA’s inderdaad om een specifiek deel van de industrie, namelijk om games voor spelcomputers. Maar de spelers van deze games zijn echt niet allemaal twintig en man. Game-uitgevers, ontwikkelaars, en critici klagen voortdurend over de nimmer aflatende stroom vooroordelen over gamers. Des te opmerkelijker dat een awardshow de toon, thematiek en insteek heeft die juist diezelfde vooroordelen bevestigt.

Voorbeeld van een puberale grap tijdens de show is het ‘teabaggen’. Als een dankwoord te lang duurt stormt een soldaat het podium op om zijn achterwerk in het gezicht te drukken van de prijsontvanger.

Sommige gamers zullen er van smullen, ik zat met plaatsvervangende schaamte op de bank. Zie je het voor je dat tijdens de Oscars een regisseur de billen van een volwassen man in zijn of haar gezicht gedrukt krijgt?

Gamejournalist Jason Schreier vat de kritiek op de VGA’s goed samen met de opmerking: „You think we’re dumb”. De hele show krijg je het idee dat gamemakers en gamers zichzelf vooral niet serieus moeten nemen. Dan de mensen die de prijzen uitreiken: zangers, B-actrices en cabaretiers.

Games verdienen een serieuze awardshow; een die draait om de makers. Er is namelijk genoeg lof te vergeven. Winnaars als Portal 2 (beste PC-game), Minecraft (beste indiegame) en grote winnaar The Elder Scrolls V: Skyrim (game van het jaar) zijn titels die progressie tonen en terecht respect verdienen. Maar geef dat respect dan. Geef de mannen en vrouwen die deze games ontwikkeld hebben de ruimte om deze lof te ontvangen. Want met een show als de VGA’s is het geen wonder dat games en gamers nog steeds niet serieus worden genomen.

David Nieborg

    • David Nieborg