Politie Kazachstan opent vuur op stakers: minstens tien doden

Bij rellen in de stad Zhanaozen, Kazachstan, vielen vandaag zeker tien doden toen de politie het vuur opende op stakers en demonstranten. Foto AP / TV Station K-plus

Zeker tien mensen zijn vandaag omgekomen bij hevige rellen in Kazachstan. De politie van de stad Jañaözen opende volgens ooggetuigen vanmiddag het vuur op ongewapende stakers en oud-medewerkers van het staatsoliebedrijf.

De rellen ontstonden toen de politie van de stad in het olierijke uiterste westen van het land het centrale stadsplein wilde ontruimen. Werknemers van het staatsoliebedrijf bezetten dat plein al ruim een half jaar. Ze eisen een hoger salaris voor het zware werk dat zij doen.

Afgelopen zomer kregen duizend van hen al ontslag vanwege hun deelname aan de protesten. De demonstratie werd illegaal verklaard.

Ontruiming van plein vanwege twintig jaar onafhankelijkheid

Dat het stadsbestuur vandaag besloot het centrale plein na ruim een half jaar dan toch echt schoon te vegen, heeft te maken met de festiviteiten rond de twintigjarige onafhankelijkheid van Kazachstan dit jaar. In 1991 splitste het land zich af van de ineengestorte Sovjet-Unie. In het kader van dat jubileum waren optredens en feesten op het plein gepland.

Demonstranten staken uit woede over de schietpartij verschillende regeringsgebouwen, een hotel en het kantoor van het gewraakte staatsoliebedrijf in brand. Ook politieagenten zouden gewond zijn geraakt bij de rellen.

Tv-beelden van het ontstaan van de rellen: