Poetin relativeert massale protesten in tv-show

In zijn jaarlijkse televisiegesprek met het volk heeft Vladimir Poetin donderdag de massale protesten in zijn land tegen de stembusfraude bij de Doemaverkiezingen van 4 december gebagatelliseerd. Het was de eerste keer dat hij op de betogingen van de afgelopen twee weken reageerde.

Aan het begin van de tiende editie van de strak geregisseerde marathonshow ‘Gesprek met Vladimir Poetin’, die op alle kanalen van de staatstelevisie live werd uitgezonden en viereneenhalf uur duurde, zei hij het prima te vinden als hoog opgeleide jongeren politiek actief waren. „Als dit het resultaat is van Poetins regime, dan ben ik daar blij mee”, zei hij. „Maar ze moeten zich wel aan de wet houden.”

Daarna sloeg de Russische leider een veel minder vriendelijke toon aan en beschuldigde hij de demonstranten ervan door het Westen te worden betaald. Hun leiders zouden hen als ‘vee’ hoeden. „Het is onacceptabel om je zo te laten vernederen”, zei hij. Over de witte lintjes, die de betogers op hun jassen droegen, merkte Poetin op dat hij aanvankelijk dacht dat het een soort propaganda voor een anti-aidscampagne was, „alsof ze een condoom hadden opgespeld.”

Ook verwierp hij de eis van de betogers dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, door te zeggen het heel normaal te vinden als de verliezende partijen het niet eens zijn met de verkiezingsuitslagen. „Daarvoor leeft de oppositie. Zij strijdt om de macht en zoekt overal aanleidingen om de bestaande regering te verdrijven.”

Poetin deed geen enkele concessie aan de betogers. Wel waarschuwde hij ervoor dat zij geen omwenteling moesten nastreven, zoals eind 2004 in Oekraïne tijdens de Oranje revolutie. „Gekleurde revoluties zijn speciale schema’s om een samenleving mee te ontwrichten”, zei hij, om daarna Russische oppositieactivisten ervan te beschuldigen getraind te zijn onder de voormalige Oekraïense president Joesjtsjenko.

Poetin lijkt de demonstranten met zijn woorden gesterkt te hebben om door te gaan met hun protest. Op de Facebook-pagina waar zij zich kunnen opgeven voor een nieuwe massale betoging in Moskou op 24 december, steeg het aantal aanmeldingen direct na van de televisieshow van 18.000 naar 22.000. Ook verschenen er op internet tal van spotprenten van Poetin met een condoom in zijn knoopsgat.

    • Michel Krielaars