Partij Ouattara grote winnaar verkiezingen Ivoorkust

A polling agent (C) looks at ballots at a polling station in Koumassi in Abidjan December 11, 2011. Ivorians voted on Sunday in a parliamentary election which is expected to see the ruling coalition of President Alassane Ouattara strengthen its rule in the world's top cocoa producing nation. REUTERS/Thierry Gouegnon (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS)
A polling agent (C) looks at ballots at a polling station in Koumassi in Abidjan December 11, 2011. Ivorians voted on Sunday in a parliamentary election which is expected to see the ruling coalition of President Alassane Ouattara strengthen its rule in the world's top cocoa producing nation. REUTERS/Thierry Gouegnon (IVORY COAST - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een stemkantoor in de Ivoriaanse stad Abidjan, beveiligd door agenten, op 11 december. Foto Reuters / Thierry Gouegnon

Bij de parlementsverkiezingen in Ivoorkust is de partij van president Alassane Ouattara als winnaar uit de bus gekomen. Ouattara’s partij RDR heeft zo’n tachtig procent van de stemmen gekregen.

De opkomst bij deze verkiezingen was 37 procent, meldt de BBC (volgens Reuters 36 procent). Dat is nog altijd meer dan bij de vorige stembusgang voor de Nationale Assemblee in 2000, maar een stuk minder dan de presidentsverkiezingen van november 2010. Toen daagde zo’n tachtig procent van het electoraat op.

Ouattara’s partij RDR heeft nu 127 van de 255 zetels in de Assemblee in handen en de aan RDR gelieerde partij PDCI krijgt 77 zetels, volgens voorzitter van de kiescommissie Youssouf Bakayoko.

De verkiezing is de eerste sinds voormalig president Laurent Gbagbo werd gearresteerd. Zijn partij boycotte de verkiezingen uit protest, boos dat Gbagbo naar het Internationaal Strafhof in Den Haag is gestuurd. Hij is daar eerder deze maand voorgeleid. Tijdens de uitbraak van geweld in april, nadat Ggagbo zijn verkiezingsnederlaag weigerde te accepteren, vonden zo’n 3000 Ivorianen de dood.

Ivoorkust is de grootste cacaoproducent van de wereld en wil graag industrieën als de goudmijnen, olie en katoen uitbreiden.

    • Peter van der Ploeg