Ouders van slachtoffers krijgen spreekrecht

Per kind mag een ouder het woord voeren in de zedenzaak Robert M.

De ouders van slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak krijgen spreekrecht in de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. Per kind mag een ouder het woord voeren. Daarbij mag die ook de impact van de zaak op zichzelf onder de aandacht brengen.

De wet biedt eigenlijk geen ruimte voor ouders om te spreken in een zaak waarin hun kind slachtoffer is. De advocaten van de verdachten wilden niet dat de ouders het woord zouden krijgen. Volgens de rechtbank heeft de wetgever echter geen rekening gehouden met zulke jonge slachtoffers. Er wordt nu gewerkt aan een wetswijziging om ouders wel spreekrecht te geven.

De zittingen waarbij de ouders zullen spreken, vinden deels achter gesloten deuren plaats. Dat geldt ook voor delen van de verdere behandeling van de zaak, waaronder het tonen van door Robert M. gemaakte beelden waarop slachtoffers te zien zijn. Hoofdverdachte Robert M. wordt verdacht van seksueel misbruik van 87 jonge kinderen, onder meer op kinderdagverblijven in Amsterdam. Op zijn computer zijn grote hoeveelheden zelfgemaakte kinderpornofoto’s en -filmpjes gevonden. (Novum)