Onderzoek Noorse politie: adequaat gehandeld bij aanslagen Breivik

In this Aug. 13, 2011 file photo, Anders Behring Breivik , centre left with red jumper, is led by police to the quayside to be taken by boat back to nearby Utoya island in central Norway. He was there and given the opportunity to explain details around the shooting massacre and killing on July 22 of 69 people for which he has been charged. (AP Photo /Trond Solberg / VG / Scanpix, File) De Noorse politie voert een reconstructie met Anders Behring Breivik uit op het eiland Utøya in augustus. Foto AP / Trond Solberg

De Noorse politie heeft adequaat gereageerd op het bloedbad dat Anders Behring Breivik aanrichtte op 22 juli. De dubbele aanslag in Oslo en op het eiland Utøya koste aan 77 mensen het leven

De politie lag onder vuur omdat ze het eiland pas 47 minuten na de eerste melding van schoten op het eiland wist te bereiken. Bij de oversteek is “ongeveer tien minuten” vertraging opgelopen door de haperende motor van een boot, verklaarde een politieagent in juli. Ook zei destijds de districtchef van de politie in Oslo dat het niet mogelijk was om eerder op het eiland te geraken omdat er vanwege recente bezuinigingen geen helikopter voorhanden was. De bemanning van de enige beschikbare helikopter was op vakantie, waardoor de politie per auto en boot naar het eiland moest.

Volgens de onderzoekscommissie handelde de politie “zo snel als mogelijk”. Commissievoorzitter Olav Soenderland zei dat, afgezien van het feit dat er een politieboot haperde omdat deze was overladen met agenten, de commissie “niet in staat is geweest om te wijzen op punten van verbetering.”

    • Marije Willems