Postuum boek Christopher Hitchens

Begin volgend jaar verschijnt een nieuw boek van de gisteren overleden Brits-Amerikaanse publicist Christopher Hitchens. Net als zijn meest recente boek Arguably betreft het een essaybundel.

In juni 2010 werd bij Hitchens slokdarmkanker geconstateerd. Sindsdien schreef hij essays over de dood in het Amerikaanse maandblad Vanity Fair.  Bookseller.com meldt vandaag dat die essays door Hitchens’ uitgever Atlantic Books zullen worden gebundeld in een boek genaamd Mortality.

Zijn laatste essay verscheen in het januari 2012 nummer van Vanity Fair. In dat artikel, ‘Trial of the Will’ genaamd, doet Hitchens afstand van het maxime ‘waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker’. Die aan Friedrich Nietsche toegeschreven grondregel was lang geliefd bij de polemist. Vlak voor zijn dood vroeg hij zich waarom hij de uitspraak ooit zo diepzinnig vond: ,,er zit een goed ritme in maar suggereert dat ook dat er rede in de uitspraak zit?” 

In datzelfde artikel gaf Hitchens aan in angst te leven: ,,vlak voordat ik dit artikel uittikte kreeg ik een prik toegediend om de pijn in mijn armen, handen en vingers te verminderen. Dat is het grootste neveneffect van deze pijn: de gevoelloosheid in de extremiteiten, hetgeen me met de niet irrationele angst vervult dat ik binnenkort niet meer in staat zal zijn om te schrijven. Als dat gebeurt, dan zal mijn wil om te leven behoorlijk aangetast worden.”

Een uitgebreide necrologie van Christopher Hitchens staat vandaag op pagina 12 & 13 van het NRC Handelsblad.

    • Roderick Nieuwenhuis