‘Nederland laks met vervolging pedofielen’

Nederland doet te weinig om pedofielen in het buitenland te vervolgen. Dat vindt Terre des Hommes, dat zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van seksueel misbruik van kinderen. De organisatie verwijt Nederland laks te zijn bij het geven van inlichtingen aan andere landen als Nederlanders daar gepakt worden voor seksueel misbruik.

Aanleiding is de recentelijke arrestatie van een 38-jarige zeilinstructeur in Cambodja. De man werd in 2004 in Nederland veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Drie jaar later reisde hij naar Cambodja waar hij jarenlang zijn gang kon gaan.

De Cambodjaanse autoriteiten zijn door Nederland niet op de hoogte gesteld van het verleden van de man, terwijl op de Nederlandse ambassade wel bekend was dat de man in Cambodja verbleef. Ook na zijn arrestatie deed Nederland weinig om de Cambodjaanse autoriteiten te helpen.

Seila Samleang, directeur van APLE, een partnerorganisatie van Terre des Hommes:

“Deze trage en lauwe reactie van Nederland staat in schril contrast met die van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Indien een Amerikaan in Cambodja, Thailand of Laos wordt gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van kinderen, vliegt een justitieambtenaar naar het desbetreffende land om collega’s bij te staan en te helpen aan informatie over de verdachte.”

Zondag besteedt Peter R. de Vries in zijn programma aandacht aan de zaak. APLE hielp bij de research voor de uitzending.

    • Lex Boon