Moody’s verlaagt kredietstatus België met twee stappen

Het logo van kredietbeoordelaar Moody's op een kantoor in New York. Foto Reuters / Mike Segar

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt de kredietwaardigheid van België met twee stappen van AA1 naar AA3. Dat meldt persbureau AFP.

Moody’s geeft drie redenen voor de afwaardering. Naast de invloed van de huidige Europese schuldencrisis op België, waaronder de slechte omstandigheden om geld te lenen, speelt ook de redding van de Frans-Belgische bank Dexia een rol. Daardoor zouden de overheidsfinanciën van het land verder onder druk komen te staan. Ook wijst de beoordelaar op de gestegen risico’s op de lange termijn met betrekking tot de hoge staatsschuld. Die staatsschuld zou bovendien oplopen door het achterblijven van de economische groei.

De kredietbeoordelaar heeft België eerder al gewaarschuwd voor de mogelijke afwaardering.

Fitch: allesomvattende oplossing voor schuldencrisis onhaalbaar

Eerder vanavond plaatste kredietbeoordelaar Fitch een zestal landen op de lijst voor een mogelijk lagere kredietwaardering te zetten. Naast België waarschuwde Fitch ook Spanje, Slovenie, Italië, Ierland en Cyprus dat de kredietwaardigheid op korte termijn verlaagd kan worden met een of meerdere stappen. In een verklaring stelde de beoordelaar dat na de EU-top van vorige week “de conclusie is getrokken dat een ‘allesomvattende oplossing’ voor de Europese schuldencrisis zowel technisch als politiek onhaalbaar is”.

Ook Frankrijk staat op een lijst voor een potentiële verlaging door Fitch, maar die mogelijke afwaardering is echter minder dreigend en zou volgens Fitch “binnen twee jaar” kunnen plaatsvinden.

De andere grote kredietbeoordelaar, Standard & Poor’s, waarschuwde vorige week al voor een afwaardering van de gehele eurozone.

    • Lex Boon