Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt zes Europese landen

Het kantoor van Fitch in New York. Foto AP / Henny Ray Abrams

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vandaag bekendgemaakt een zestal landen op de lijst voor een mogelijk lagere kredietwaardering te zetten. Het gaat om Belgie, Spanje, Slovenie, Italië, Ierland en Cyprus.

De landen zouden in aanmerking komen voor een verlaging van een of twee stappen. In een verklaring stelt de kredietbeoordelaar dat na de EU-top van vorige week “de conclusie is getrokken dat een ‘allesomvattende oplossing’ voor de Europese schuldencrisis zowel technisch als politiek onhaalbaar is”.

Vorige week sloten de EU-landen een akkoord om voor maart een nieuw verdrag op te stellen om de, onder de schuldencrisis lijdende, eurozone te redden. Alleen Groot-Brittannië weigerde mee te werken met een nieuw EU-verdrag. Naar aanloop van de top liet kredietbeoordelaar Standard & Poors al weten dat vijftien landen in de eurozone - waaronder Nederland - mogelijk worden afgewaardeerd.

Eind januari neemt Fitch een definitieve beslissing over de afwaardering van de landen.

‘Zorgen eurozone verergeren’

Persbureau Dow Jones meldt dat de kans op economisch herstel in de eurozone in 2012 vandaag verder lijkt afgenomen nadat macrodata in Ierland duidt op een economische krimp en het Franse statistiekbureau INSEE waarschuwde voor een op handen zijnde recessie in zowel Frankrijk als de eurozone.

Uit cijfers van het Ierse centrale statistiekbureau blijkt dat de economie 1,9% gekrompen is in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Daarmee is de hoop onder regeringen uit de eurozone vervlogen dat Ierland een schoolvoorbeeld is voor het bewerkstelligen van economische groei terwijl er zware bezuinigingen doorgevoerd worden.

In Frankrijk, waar in november het tweede bezuinigingspakket in vier maanden werd aangekondigd, stelde INSEE dat de economie al aan het krimpen is. Volgens het statistiekbureau zal de tweede economie van de eurozone met 0,2% krimpen in het vierde kwartaal en met 0,1% in de eerste drie maanden van 2012.

Fitch liet vanavond wel weten de AAA-status van Frankrijk voorlopig nog te handhaven, maar dat het land ook op een lijst voor een potentiële verlaging is geplaatst. De mogelijke afwaardering van Frankrijk is echter minder dreigend en zou volgens Fitch “binnen twee jaar” kunnen plaatsvinden.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Lex Boon