Kortkolom kunst

PVV boos op directeur Bonnefantenmuseum

Maastricht. De PVV eiste vanmorgen in de Provinciale Staten van Limburg het ontslag van de directeur van het Bonnefantenmuseum, Alexander van Grevenstein. Die stelde in een interview met NOS-radio dat de PVV een haatcampagne tegen progressieve kunst voert. Daardoor zou een klimaat kunnen ontstaan vergelijkbaar met dat in nazi-Duitsland. Statenlid Michael Heemels (PVV) noemde Van Grevenstein „een museumstuk, dat zichzelf hiermee diskwalificeert”. Gedeputeerde voor Cultuur Noël Lebens (CDA) zei dat Van Grevensteins uitspraken voor diens eigen rekening komen en dat hij gewoon in functie kan blijven. Van Grevenstein leidt het Bonnefanten tot 1 maart aanstaande en blijft tot 2013 adviseur. (NRC)

Bedenker van Captain America overleden

Philadelphia. Joe Simon, de bedenker van superheld Captain America, is woensdag in New York op 98-jarige leeftijd overleden. Captain America, waarvan onlangs een bioscoopfilm verscheen, maakte in 1940 zijn opwachting in een verhaal waarin hij direct Adolf Hitler een rechtse hoek uitdeelde. Behalve op helden en schurken richtte Simon zich ook vol overgave op strips over horror, komedie, romantiek en misdaad. (Novum)

80.000 Pukkelpoppers vragen eetbonnen

Brussel. Bijna tachtigduizend bezoekers van Pukkelpop hebben gebruikgemaakt van de tegemoetkoming die de organisatie aanbood. Zij kregen drank- en eetbonnen wegens het noodweer dat het Belgische festival deze zomer trof. In totaal accepteerde 87 procent de tegemoetkoming. Ruim tienduizend mensen deden afstand van bonnen en schonken zo geld aan de organisatie. (Novum)