Kortkolom economie

Raad van State kritisch over bankbelastingwet

Den Haag. De Raad van State is bijzonder kritisch over het wetsvoorstel voor bankenbelasting dat minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens het hoogste adviescollege moet het kabinet „het voorstel nader overwegen”. De Raad van State vindt onder meer de doelstellingen van de wet niet overtuigend. Ook maakt zij zich zorgen over de verschillen in heffing tussen de Europese landen, waardoor er een ongelijk speelveld kan ontstaan. Volgens de Raad van State, die het advies gisteren openbaar maakte, moet het kabinet eerst een toekomstvisie ontvouwen waaruit blijkt hoe banken „op duurzame en houdbare wijze” hun vitale functie in de maatschappij kunnen vervullen. (NRC)

Omzet webwinkels voor het eerst gedaald

Rotterdam. De omzet van postorderbedrijven en webwinkels is in oktober met 2,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste daling sinds het CBS anderhalf jaar geleden begon met het bijhouden van deze cijfers. Dit jaar zijn de omzetten in de detailhandel sterk gekrompen, maar tot nu toe werden webwinkels daar niet door getroffen. Het CBS noemt de daling „bijzonder” en kan die nog niet verklaren. „We moeten eerst afwachten of het wel een structurele ontwikkeling is”, aldus een woordvoerer. In 2010 steeg de omzet van postorderbedrijven en internetwinkels gemiddeld met 14,6 procent. Gedurende het huidige jaar ligt de stijging rond de 6 procent. In de gehele detailhandelbranche daalde de omzetten in oktober met 1,7 procent. (Novum)

Air Zimbabwe vermijdt Johannesburg

Harare. Air Zimbabwe heeft alle vluchten naar Johannesburg, het belangrijkste knooppunt in de regio, opgeschort uit vrees dat Zuid-Afrikaanse crediteuren beslag zullen laten leggen op hun vliegtuigen. De staatsluchtvaartmaatschappij staat als gevolg van jarenlang slecht bestuur door de ZANU-PF-partij van president Mugabe op de rand van een bankroet en moet dringend 140 miljoen dollar aan schulden afbetalen. Eerder deze week had het grote moeite om geld bijeen te brengen om het Amerikaanse bedrijf American General Supplies af te betalen, dat beslag had laten leggen op een Boeing 767-200 die op London Gatwick was geland. Vorige week liet het Zuid-Afrikaanse bedrijf Bid Air een toestel aan de grond houden in Johannesburg. (Reuters)